Novo-aktien kan stå i stampe helt frem til sommeren 2017

Chefanalytiker i Alm. Brand Markets forudser, at Novo-aktien kan stå i stampe helt frem til efter sommerferien næste år, når markedet får de første meldinger om udfaldet af prisforhandlingerne i USA gældende for regnskabsåret 2018.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

2016 er næppe et år, som Novo Nordisk og selskabets aktionærer vil huske tilbage på med glæde. For selv om forsknings- og udviklingsafdelingen var leveringsdygtig i flere succeser, herunder positive hjerte-kar-data for GLP-1-analogerne Victoza og Semaglutid, så reagerede investorerne med skuffelse og bekymring over de nye markedsforhold i USA, hvor Novo ret sent måtte se i øjnene, at priserne på lægemidler er under pres.

Derfor har aktieåret 2016 kostet 370 mia. kr. i tabt markedsværdi efter en gevaldig nedtur i aktien på 37 pct.

Samtidig ligger et comeback ikke lige for, mener Michael Friis Jørgensen, chefanalytiker i Alm. Brand Markets. Han forudser, at aktien kan stå i stampe helt frem til efter sommerferien næste år, når markedet får de første meldinger om udfaldet af prisforhandlingerne i USA gældende for regnskabsåret 2018.

»Det eneste, som rigtigt kan genskabe tilliden til aktien, er vel det kommende års prisforhandlinger i USA. Vi mangler at se, at den negative prisspiral ikke fortsætter. Det er svært, at se, at andet end prisforhandlingerne kan ændre billedet,« siger han til Ritzau Finans.

MODVIND FRA NY INSULIN

Årsagen til prispresset på insulin tilskrives ikke mindst, at Novos ærkerival Eli Lilly i samarbejde med det tyske medicinalselskab Boehringer Ingelheim introducerede det langtidsvirkende insulin Basaglar, der er en efterligning af verdens bedst sælgende insulin, Lantus, fra Sanofi.

Den billigere efterligning fortrængte Lantus fra et par af de store indkøbsforeningers tilskudslister, og selv om Novos midler ikke blev slettet af listerne, så måtte Novo omvendt konstatere, at det blev nødvendigt at file af priserne for at få aftalerne med indkøbsforeningerne i hus.

Derfor måtte Novo-ledelsen i august ud at advare om prispres i USA i 2017 i et omfang, der senere er blevet anslået til 5 pct.

Og derfor måtte Novo måneden senere varsle nedlæggelse af 1000 stillinger, heraf 500 i Danmark - en beslutning, der sendte rystelser gennem den succesvante Novo-organisation.

»Det her er en situation, vi ikke kan ignorere. Indtægtsstigningen i USA næste år vil være lavere, end vi historisk har set, og det betyder, at vi er nødt til at tilpasse omkostningerne. Så det er en alvorlig situation, men det er ikke en krise,« sagde Novos administrerende direktør, Lars Rebien Sørensen, ved den lejlighed til Ritzau Finans.

LAVERE LANGSIGTEDE MÅL

Blot en måned senere bidrog Novo yderligere til kursfaldet i år ved at nedjustere sit langsigtede finansielle mål til væksten i driftsresultatet fra en ambition om 10 pct. vækst til en gennemsnitlig vækst på 5 pct. Det skete med en tilføjelse fra Rebien om, at de nye langsigtede mål var baseret på forventninger om, at prispresset i USA vil fortsætte efter 2017 ind i 2018 og måske ind i 2019.

Det er i det lys, at de næste prisforhandlinger med de amerikanske indkøbsforeninger er så vigtige.

»Novos resultater vil i de første kvartaler næste år blive relativt afdæmpede, så jeg frygter, at aktien vil blive handlet i et relativt snævert interval, indtil der kommer en afklaring, som gør, at vi igen kan begynde at se positivt på de vækstmuligheder, der trods alt er inden for diabetes,« siger Michael Friis Jørgensen.

Han ser desuden faremomenter i forhold til, at aktien kan falde, hvis konkurrencen skærpes endnu mere på diabetesmarkedet. På andre dele af medicinalmarkedet har de amerikanske indkøbsforeninger holdt forhandlingspresset for lavere priser igennem en længere årrække.

DIREKTØRSKIFTE EN FORDEL

For Novos nye administrerende direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, tegner de første år i chefstolen dermed umiddelbart svære.

Dog har Lars Rebien Sørensen båret storskraldet ud med nedjusteringen af de langsigtede forventninger i slutningen af oktober, og for Novo er det formentlig også godt, at få en ny mand ved roret.

»Nu skal man have fortalt en lidt anden historie i Novo Nordisk gående fremad. Man har måske lidt mere fokus på omkostningssiden, og Fruergaard har nok den rigtige profil, så jeg tror, at det er en fordel at stå med en ny mand. Der er ingen tvivl om, at historien skal genskrives i virksomheden, og der er heller ingen tvivl om, at det ikke kommer til at ske i 2017. Så det havde været skidt at have et selskab i Novos situation, hvor man også diskuterede et ledelsesskifte, og hvem der skulle drive planerne frem mod 2020,« siger Michael Friis Jørgensen.

For Lars Rebien Sørensen blev 2016 et sjældent flop efter en ellers gylden æra.

Siden Rebien trådte til i november 2000 er Novos aktiekurs mere end syvdoblet, og her er udbytte endda ikke medregnet. Omsætningen er mere end femdoblet fra 20,8 mia. kr. i 2000 til estimeret lige under 112 mia. kr. i 2016.