Novo-aktien fik for lidt på ellers positiv dag

Stigningerne på det danske aktiemarked endte torsdag lidt bedre end de større og vigtige europæiske markeder lå ved dansk lukketid.

Indekstunge Novo Nordisk var regnskabsaktuel og leverede flot og godt, men blev kun belønnet moderat for det. FLSmidth nød godt af stigninger i sektoren hos peers i blandt andet Finland og endte i toppen af C20. TDC røg ned i bunden, men det skyldtes udlodning af udbytte på 1,5 kr.

C20 Cap lukkede med en stigning 0,6 pct. i 602,92. Mandag satte det lukkerekord i 610,29.

Aktien i Novo Nordisk lukkede efter en kort tur over 1000 kr. torsdag ved åbningen i kølvandet på regnskabet i 964 kr - 0,3 pct. højere.

- Slutniveauet var en lille smule overraskende, at den ikke stiger mere end den gør. Opjusteringen var ventet og den underliggende vækst er fin, vurderer chefhandler Mads Zink i Danske Bank over for Ritzau Finans.

Han mener, der kan ligge mere i aktien fremadrettet.

- Det var et solidt Q2 med 19 pct. underliggende EBIT-vækst, og da de guider 12-15 pct. for helåret, ser det ud til, at der er plads til yderligere kursstigninger, vurderer han.

Novo Nordisk leverede bedre end ventet på de overordnede linjer i andet kvartal - selvom der på forhånd var høje forventninger til regnskabet.

Selskabet øgede omsætningen til 21.380 mio. kr. fra 19.468 mio. kr. i andet kvartal af 2012. Analytikernes forventninger lød, ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans, på 21.194 mio. kr.

Driftsresultatet (EBIT) landede på 8585 mio. kr. mod 7653 mio. kr. i andet kvartal sidste år og analytikerforventningen 8275 mio. kr., og bundlinjen gav et nettooverskud på 6734 mio. kr. mod 5346 mio. kr. i samme periode i fjor og analytikernes forventning på 6575 mio. kr.

Novo Nordisk opjusterede i regnskabet forventningerne til 2013 både i lokal valuta og danske kroner. Målt i kroner venter Novo Nordisk en vækst i salget på 7-9 pct. samt en fremgang i resultatet af primær drift på 6-9 pct. Det skal sammenlignes med forventningerne udtrykt i årsregnskabet om en salgsfremgang på 6-8 pct. og en fremgang i driftsresultatet på omkring 5 pct. målt i kroner.

FLSmidth sluttede i C20-toppen med en kursstigning på 3,5 pct. i 272,90 kr. Kun overgået af Vestas, der steg 3,6 pct. til 113,90 kr.

- FLS-aktien kommer bare tilbage til niveauet for nogle dage siden, og stigninger i peer-selskaber i blandt andet Finland på godt et par procent trækker FLS-aktien frem til, hvor den lå for nogle dage siden, siger Mads Zink.

Også bankerne klarede sig torsdag godt. Jyske Bank steg 1,3 pct. til 258 kr. og Nordea 1,2 pct. højere i 72,35.

Handelsbanken løftede kursmålet for Jyske Bank-aktien fra 255 kroner til 285 kroner og fastholder anbefalingen "akkumuler".

Aktionærerne i Danske Bank sidder dagens medieskriverier om banken overhørige, da aktien stiger 0,9 pct. til 113 kr.

Danske Bank får i Rangvid-udvalgets rapport skarp kritik for sit kriseberedskab op til finanskrisen i 2008, skriver Berlingske Business. Der er i rapporten afsat et mindre afsnit til Danske Bank, hvor banken ifølge Business kritiseres for at have øget sine risici i tiden op til krisen gennem vild vækst og voksende indlånsunderskud.

Ordførende direktør Eivind Kolding har tidligere adresseret og erkendt bankens og sektorens medansvar for finanskrisen i medierne. I øvrigt har banken ingen kommentar til den lækkede rapport, da man ikke har læst rapporten, der endnu ikke er færdig.

I den tunge ende af indekset ligger TDC, men det skyldes en teknikalitet, da aktien handles uden interimudbytte på 1,5 kr. Aktien lukkede i 46,42 - 1,6 pct. eller 76 øre lavere.

- Det er interessant, at aktien stort set holder kursniveauet fra onsdag. Der kommer 1,2 mia. kr. ud til aktionærerne, og de kan blive genplaceret de kommende dage, siger Mads Zink.

Han vurderer, at nogle vil flyde tilbage i TDC, der før Matas' introduktion var eneste dividendecase på børsen. Men andre kan blive placeret i den nye dividende-aktie i klassen, Matas.

Matas, der ikke er i C20, lukkede uændret torsdag i 126,5 kr.

Lundbeck danner agterlanterne i C20 efter regnskabet onsdag med et fald på 2,4 pct. til 112,20 kr. .

- Vi ser ingen grund til at ændre vores salgsanbefaling og kursmål på 100 kr. Vi venter ikke rebound før 2016. Der er fortsat en stor pipeline-risiko i aktien, vurderer Danske Banks chefhandler, der derfor ikke er overrasket over, aktien falder tilbage.

Uden for indekset må aktionærerne i TK Development og Topotarget se aktieværdien reduceret med omkring en tiendedel.

TK Development har torsdag morgen offentliggjort et prospekt i forbindelse med udbud af 56,1 mio. nye aktier. Udbuddets gennemførelse er nødvendig, hvis TK Development skal have likviditet til at betale af på sin gæld og sikre den videre drift, skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse. Selskabet har allerede fået forhåndstilsagn om overtegning og får således likvider for knap 220 mio. kr.

- Uden provenuet fra udbuddet vil TK Development ikke have tilstrækkelig likviditet til rådighed til at dække TK Developments nuværende behov for de kommende 12 måneder efter prospektdatoen, skriver selskabet i meddelelsen.

Aktien faldt 12,5 pct. til 8,05 kr.

Aktierne i Topotarget fik også aktiemarkedets kærlighed at føle, efter at selskabet nedjusterede forventningerne, da to milepælsbetalinger fra samarbejdspartneren Spectrum Pharmaceuticals er udskudt til næste regnskabsår. Aktien sluttede i 2,57 kr. - et fald på 12,50 pct. mod onsdagens lukkekurs.

/ritzau/FINANS