Novo-aktie taber 46 milliarder kroner i værdi

Torsdag fremlagde Novo Nordisk regnskab, og aktiemarkedet kunne ikke lide, hvad det så.

Årsregnskab i Novo Nordisk med koncernchef Lars Fruergaard Jørgensen og CFO Jesper Brandgaard.. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Da torsdagens aktiehandel på den københavnske fondsbørs var overstået, var medicinalfirmaet Novo Nordisks aktier 46 milliarder kroner mindre værd, end da dagen startede.

Torsdagen bød på et fald på 7,29 procent i værdi for aktierne. Dermed klarede aktien sig klart dårligere end resten af det toneangivende danske C20-indeks.

Faldet kom efter Novo Nordisk torsdag morgen præsenterede et regnskab, der trods overskud for 2016 varslede en risiko for fald i både omsætning og driftsresultat i 2017.

Det er hovedsageligt USA, der driller for Novo Nordisk. Længe var landet en guldmine for selskabet, da efterspørgslen efter insulin og priserne på medicinen bare steg og steg.

Men i 2016 kom der prispres i markedet, og det ses fortsætte i de næste år.

- Den positive salgsudvikling forventes delvist at blive modvirket af påvirkningen fra lavere realiserede priser i USA, står der i regnskabet.

Den melding blev fra morgenen straffet på aktiemarkedet med et fald på omkring seks procent.

Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft Hansen kæder de dystre fremtidsudsigter og aktiefaldet sammen.

- Forventningerne til 2017 er en smule skuffende. Ledelsen åbner op for negativ vækst i både omsætning og indtjening, og det modsvarer ikke helt markedets prissætning af aktien, siger han.

Aktien fandt aldrig kuren mod regnskabets dårlige nyheder.

Et andet dansk selskab, der præsenterede regnskab torsdag, var Danske Bank. Her tog aktiemarkederne mere gavmildt imod bankens tal.

Danske Banks aktier steg i værdi med 3,3 procent gennem torsdagens handel. Dermed blev Danske Bank-aktien dagens bedste på det toneangivende danske C20-indeks.

Her var indtægterne stigende, omkostningerne faldende, og 2017 forventes at blive lige så godt.