Norsk krone svækkes af skuffende inflationstal

Den norske krone bliver mandag svækket over for de fleste store valutaer, efter at forbrugerpriserne i landet ikke er steget med den hastighed, som analytikere og økonomer havde forventet, hvilket åbner for en snarlig rentenedsættelse fra den norske centralbank.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den underliggende prisudvikling, der fraregner afgiftsændringer og energi, steg 2,1 pct. i april, hvilket var et stykke under forventningen blandt økonomerne, der ifølge det norske nyhedsbureau TDN Finans havde regnet med en stigning på 2,3 pct.

De mindre end ventede prisstigninger øger ifølge norske DNB Markets sandsynligheden for, at den norske centralbank, Norges Bank, sænker sin ledende rente i juni. Det skriver banken i en analyse efter offentliggørelsen af tallene.

Norges Bank fastholdt på sit rentemøde torsdag i sidste uge sin ledende rente på 1,25 pct., og det var en overraskelse for flere økonomer, der havde ventet en rentenedsættelse på 25 basispoint.

Hos Nordea vurderer valutastrateg Niels Christensen også, at inflationstallene øger sandsynligheden for en rentenedsættelse på Norges Banks møde i juni.

- Norges Bank har fokus på den underliggende inflation, og der havde der været forventning om en uændret inflation på 2,3 pct., så det er en pæn skuffelse, og det er tal, som understøtter forventningerne om, at der vil komme en rentenedsættelse. Jeg tror dog stadig ikke, at markedet er fuldt ud overbevist om, at der kommer en, siger Niels Christensen til Ritzau Finans.

En norsk kr. bliver mandag eftermiddag svækket, så der går 0,8845 danske kr. for en norsk kr. mod 0,8923 danske kr. fredag eftermiddag klokken 17.

I det brede kryds mellem euro og dollar bliver den europæiske fællesvaluta svækket en anelse, så der går 1,1160 dollar per euro mod 1,1220 dollar fredag eftermiddag.