Norges oliefond tabte 370 mia. kroner sidste år – men vandt det hele tilbage igen på få måneder

2018 kostede Norges milliardstore oliefond dyrt, og særligt aktier viste sig at være en dårlig investering.

Norges oliefond led under blodbadet på aktiemarkedet sidste år. Foto: EPA/BP/Kjetil Alsvik/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Norges gigantiske oliefond blev hårdt ramt af markedsuroen i 2018 og tabte 6,1 pct. svarende til 485 mia. norske kroner, eller 372 mia. danske kroner, på sine samlede investeringer.

Det er det største årlige tab for fonden siden finanskrisen i 2008, hvor den fik barberet 633 mia. norske kroner af i den historiske nedsmeltning på de finansielle markeder.

De største tab i 2018 kom på aktier, der samlet faldt 9,5 pct. og de allerværste investeringer var i den tyske farmavirksomhed Bayer, Facebook og bryggeriselskabet Anheuser-Busch InBev. Til gengæld scorede fonden et 7,5 pct. afkast på sine ejendomsinvesteringer og en 0,6 pct. gevinst på obligationer, fremgår det at årsregnskabet, der blev publiceret tirsdag.

Den samlede markedsværdi endte på 8.256 mia. norske kroner, ned fra 8.488 mia. i slutningen af 2017.

Det store tab er ikke nogen stor overraskelse, når man ser på, hvordan aktiemarkederne klarede sig i 2018. Overalt i verden styrtdykkede børserne især i slutningen af året på grund af en sprængfarlig cocktail af handelskrig, stigende statsrenter, skuffende regnskaber og politisk uro i blandt andet Italien og Storbritannien.

»Fondens afkast i 2018 var det næstlaveste siden 1998. Fondens aktieallokering er steget over tid, og afkastet på aktier er derfor vigtigere for fondens samlede præstation, end det har været i tidligere år,« skriver fonden i årsrapporten.

»Bekymringer om økonomisk vækst voksede i fjerde kvartal, hvilket førte til et yderligere fald i aktiepriserne,« skriver den.

I 2017 besluttede fonden, at 70 pct. af dens aktiver skal være aktier, men den er ikke helt nået dertil endnu. Ved slutningen af 2018 stod 66,3 pct. af pengene i aktier, ned marginalt fra 66,6 pct. i 2017, fordi værdien faldt så meget sidste år. Faktisk brugte fonden tumulten i efteråret til at gå på shoppingtur i markedet og købte i fjerde kvartal for 185 mia. norske kroner aktier.

Og tilbudsjagten har givet pote. I hvert fald sagde fondens chef Yngve Slyngstad under et pressemøde onsdag, at den i årets første to måneder har vundet hele 2018s tab tilbage. Generelt er aktier kommet godt fra start i 2019, og det globale indeks MSCI AC World er steget 11 pct. siden nytår.