Nordjysk Elhandel: Olieprisen vil bryde 100-dollar grænse

Olieprisen vil snart bryde den magiske 100 dollars grænse pr. tønde, og det vil kunne ses på danskernes varme- og elregning. Sådan lyder spådommen fra Peter Fritsche, der er handelschef i Nordjysk Elhandel.

- Kineserne og inderne kommer til penge, og de vil naturligvis også have biler. Når olieprisen bryder 100 dollars grænsen, vil den bare fortsætte op. Jeg tør ikke spå om, hvad olien koster om fem år, men jeg er sikker på, at olien vil dominere energimarkedet mange år ud i fremtiden, før den teknologiske udvikling og omlægning til vedvarende energi slår igennem, siger Peter Fritsche.

Det er ikke kun benzin- og dieselpriserne der stiger i takt med olieprisernes himmelflugt. Oliens indflydelse på prisen på kul, gas, uran og andre råvarer til energiproduktion er større end nogensinde. Globale politiske ambitioner om mere vedvarende energi og energieffektivisering har endnu ikke slået igennem, og efterspørgslen efter olie er større end nogensinde.

- Jeg kigger langt mere på olieprisen nu, når jeg handler strøm og CO2 end tidligere. Vores markedsstatistikker viser en bemærkelsesværdig sammenhæng i prisudviklingen på olie og strøm. Hvor vejret før var meget afgørende for prisen på strøm, er markedet i dag blevet langt mere kompliceret, forklarer Peter Fritsche.

I november bevægede olieprisen sig tæt på den magiske grænse på 100 dollar pr. tønde, men olieprisen er siden faldet en anelse tilbage. Torsdag ved middagstid lå olieprisen en anelse højere omkring 92 dollar pr. tønde.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )