Nordisk mobilikon får slemme tæsk på børsen efter nedjustering

Nokia får barberet næsten en fjerdedel af sin markedsværdi torsdag morgen, efter at den tidligere populære mobiltelefonproducent leverede en nedjustering og suspenderede udbyttet.

Nokia, der i dag især koncentrerer sig om 5G-netværk, kom med en kæmpe nedjustering torsdag morgen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Josep Lago/AFP/Ritzau Scanpix

Av, av! Det gør torsdag morgen ondt på Nokia-aktionærer.

Aktien har fået barberet næsten en fjerdedel af sin markedsværdi, efter at den finske virksomhed leverede en kæmpe nedjustering for 2019 og 2020 på baggrund af et øget prispres. Samtidig suspenderede Nokia sit udbytte for bedre at kunne investere i udviklingen af den lynhurtige 5G-mobilteknologi og en bredere digitalisering.

Da markedet åbnede i Helsinki, dykkede aktien 24 procent, hvilket er Nokia-aktiens største fald siden 1991. Dermed er aktien tilbage i laveste kurs siden 2013.

»Nogle af de risici, vi tidligere har nævnt i forbindelse med den indledende fase af 5G, materialiserer sig nu,« forklarer Nokias topchef, Rajeev Suri, i en pressemeddelelse.

Han nævner blandt andet høje udgifter til udviklingen af 5G, udfordringer med at skabe profit i Kina, hård konkurrence på 5G-aftaler og usikkerhed om en fusion i Nordamerika som nogle af grundene til nedjusteringen.

»Vi forventer, at vi gradvist kan afbøde disse udfordringer i løbet af det næste år. For at kunne dette, øger vi investeringerne i 5G,« tilføjer Rajeev Suri.

Nokia forventer nu et overskud på mellem 0,20 euro og 0,30 euro per aktie næste år, hvor den tidligere prognose hed 0,37 til 0,42 euro per aktie.

Den finske telegigant har over de seneste år været igennem en kæmpe transformation og har bevæget sig længere væk sit tidligere guldæg – klassiske mobiltelefoner. I nullerne var Nokia således verdens største producent af mobiltelefoner og sad i 2007 på halvdelen af markedet.

Virksomheden var dog ikke tilstrækkelig hurtig til at hoppe på smartphonetrenden, og i takt med at forbrugerne droppede de traditionelle Nokia-telefoner til fordel for iPhone og andre smartphones, droppede investorerne samtidig Nokia-aktien.

I 2007 blev aktien handlet i en kurs på op mod 30 euro, men er siden drattet til 3,67 euro.

Nokia er senere genopstået som mobiltelefonmærke, men det er selskabet HMD Global, der producerer telefonerne.

Den finske gigant fremstiller i dag i stedet overvågningsudstyr og telekommunikationsudstyr og er sammen med kinesiske Huawei og svenske Ericsson blandt virksomhederne, der er i færd med at opbygge de store 5G-netværk.