Norden er blevet en oase i hård børsnoteringstørke

Det globale marked for børsnoteringer har lidt et alvorligt knæk i 2016 på grund af markedsuro og den dårlige vækst i verdensøkonomien. Nordens børser har dog mærket mindre tilbagegang end resten af Europa.

Nasdaqs viceadministrerende direktør Hans-Ole Jochumsen kan glæde sig over, at de nordiske børser klarer sig bedre i de trange børstider end resten af Europa. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Husker du året 2009? Dét år, hvor finanskrisen for alvor fik tag i verden, hvor selv Tysklands økonomi gik tilbage, og hvor den europæiske gældskrise tog fart. Det er ikke noget rart år at tænke tilbage på. Men bankmænd og børsfolk skal tænke tilbage på 2009 for at finde et år, hvor det globale marked for børsnoteringer var lige så ringe som i 2016.

Tal fra det internationale revisions- og konsulenthus Ernst & Young viser, at der blot blev noteret 167 virksomheder i første kvartal af 2016 på globalt plan. Et fald på 39 procent i forhold til 2015. For Hans-Ole Jochumsen, der er viceadministrerende direktør i den globale børskoncern Nasdaq, er det ikke ligesom frem sød musik.

»Ingen tvivl om, at det amerikanske marked ikke er så dynamisk, som det var sidste år. Derovre har de en tommelfingerregel, som siger, at hvis markedsudsvingene er for høje, er de forsigtige med børsnoteringer. Det er en del af forklaring på, at vinduet er mere lukket, end det har været,« siger Hans-Ole Jochumsen.

Den 58-årige børstopleder kan dog glæde sig over én ting: De nordiske børser står bedre imod i de trange børstider på kloden.

Sveriges supertræk

Rundt om i Europa er børsnoteringer flere steder gået noget i stå. På tværs af Euronext-børserne, der dækker Paris, Amsterdam, Bruxelles og Lisabon, har der været en enkelt børsnotering i de første tre måneder af 2016 mod 32 i hele 2015.

Norden kan ikke sige sig fri for et fald i antallet af børsnoteringer, men det har været mindre end på resten af kontinentet, og fraregnet London har børserne i Stockholm, København, Oslo og Helsinki næsten lige så mange noteringer som det øvrige Europa tilsammen. Alene Sverige har haft ti nye noteringer, hvilket er tre gange så mange som på hele den tyske børs.

»Af de omkring 30 børser i Europa sætter Nasdaq og London Stock Exchange sig helt klart på broderparten. Aktiviteten er på et lavere niveau, men i forhold til at det nordiske område ikke er større, end det er, er det flotte tal,« siger Hans-Ole Jochumsen, hvis arbejdsgiver ejer børserne i København, Stockholm og Helsinki. »En faktor er, at den økonomiske udvikling i Nordeuropa er bedre. Der er flere virksomheder, som klarer sig godt alt andet lige. Det betyder også, at den private aktiekultur er stærkere, og rigtig mange mennesker putter deres penge i aktier.«

Usikkerheden trækker ned

Hos Nordea har seniorstrateg Tine Choi Danielsen også bidt mærke i det magre antal børsnoteringer på verdensplan i 2016, og patientens diagnose ligger i hendes øjne ligefor:

»Det er usikkerheden omkring den globale vækst. Vi fik den ret sløje begyndelse på året, som fik rigtig mange direktioner til at tænke sig om en ekstra gang. Du skal være sikker på, at der er interesse for at investere i nyudstedelsen, og med det marked, vi har haft, har investorerne været lidt tilbageholdende,« siger hun.

Tine Choi Danielsens analyse deles af Sydbanks aktiechef, Jacob Pedersen, der ikke tror, at den sidste del af 2016 bliver meget bedre end den første:

»Den usikkerhed, der tidligere har haft fat i markedet, har fat igen. Vi har en britisk folke­afstemning og et amerikansk præsidentvalg senere på året, og det er begge begivenheder, som er meget binære – enten bliver det en dreng eller en pige,« siger Jacob Pedersen. »Med den usikkerhed og det vækstmiljø vi har i øjeblikket, forestiller jeg mig ikke, at det bliver et rigtig godt miljø at sælge aktier i lige med det første.«

Når det nordiske børsmarked viser større modstandsdygtighed end resten af Europa, kan det have noget at gøre med markedets relativ lille størrelse, mener Tine Choi Daniel­sen.

»Interessen fra både institutionelle og retail-kunder vil alt andet lige være større, når der kommer en ny aktie. Der er stor forskel på, om du bliver en del af et indeks med 500 aktier eller et smalt indeks som det danske C20,« siger Nordeas chefstrateg.

Den danske børs har indtil videre set to børsnoteringer i år: Scandinavian Tobacco Group og DONG Energy.