Nordea sender tidligere vækst-darlings ud i kulden

Det giver ikke længere mening at omtale BRIK-landene som vækstøkonomier. Nordea anbefaler investorerne at holde sig langt væk fra både brasilianske og russiske aktier. Begge lande har det rigtig skidt og har sikker kurs mod recession.

Tusindvis af demonstranter krævede under en række aktioner i april den brasilianske regering og ikke mindst præsident Dilma Rousseffs afgang. Rousseff afviser at have haft kendskab til korruption i det delvist statsejede olieselskab Petrobras, som den nuværende brasilianske præsident var bestyrelsesformand for fra 2003 til 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Antonio Lacerda
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få år siden havde alle BRIK-lande - Brasilien, Rusland, Indien og Kina  - årlige vækstrater på fem til ti pct. Den danske regering slikkede sig om munden og besluttede for tre år siden, at den danske eksport til de fire lande skulle øges med 50 pct. med effekt fra 2016. Både regeringen og de danske virksomheder, der satsede på at skrue op for salget til de fire lande, har måttet erkende, at eksporteventyret er udeblevet.

Både Brasilien og Rusland har i år sikker kurs mod recession, mens udviklingen i Kina er bremset voldsomt op. Tilbage på det stabile vækstspor er kun Indien, der ifølge verdensbanken vil overhale Kina allerede i år med en forventet BNP-vækst på 7,5 pct.

Hos Nordea lyder anbefalingen, at investorerne bør holde sig langt væk fra både Brasilien og Rusland. Ifølge en rundspørge til 15 økonomer foretaget af nyhedsbureauet Reuters fra slutningen af maj vil Ruslands økonomi skrumpe med 3,3 pct. i år.

»Det kan være svært at ramme de helt rigtige aktier, men det kan også være svært at undgå de forkerte. Nordea anbefaler, at man helt holder sig fra Rusland og Latinamerika med Brasilien i spidsen. Risikoen står ganske enkelt ikke mål med afkastpotentialet«, skriver Nordeas seniorstrateg Tine Choi Danielsen i en analyse.

Nordea-strategen peger på, at en stærkere rubelkurs vil betyde, at olieeksportørernes indtjening kommer under pres sammen med statsbudgetterne, mens de internationale handelssanktioner mod Rusland fortsat begrænser mulighederne for vækst. Derfor er usikkerheden for både landets og virksomhedernes økonomi for stor.

Også regeringen i Brasilien døjer med massive økonomiske problemer. Landet er fanget i en situation med mangel på tillid, den højeste inflation i over 10 år og den laveste vækst siden 1990. Den brasilianske centralbank hævede for knap to uger siden renten til 13,75 pct., hvilket ikke overgås af ret mange lande i verden.

»Mens stort set alle verdens store lande kæmper med for lav inflation, er det stik modsat i Brasilien. Her steg inflationen fra 8,2 pct. i april til 8,5 pct. i maj. Samtidig er landet ramt af recession og oplever dermed det værst tænkelige scenarie med faldende vækst og stigende inflation,« skriver Tine Choi Danielsen fra Nordea.

En gigantisk korruptionsskandale i det delvist statsejede olieselskab Petrobras har betydet jobtab i tusindvis og har hævet arbejdsløshedsprocenten til nye højder i en nation, som i forvejen er hårdt ramt af prisfald på olie. Petrobras står for omkring 10 pct. af de samlede investeringer i Brasilien, men har i kølvandet af skandalen stoppet en lang række projekter og anlægsaktiviteter. Det har været med til at banke de brasilianske husholdninger i bund. Ifølge tal fra den brasilianske pendant til Danmarks Statistik er forbruget i landets husholdninger skrumpet for første gang i 10 år.

Det britiske finanshus Standard Chartered vurderer, at Brasiliens økonomi vil skrumpe med 0,8 pct. i år. Det skal sammenholdes med en analyse fra den brasilianske tænketank Fundação Getúlio Vargas fra april, der viser, at Petrobras-skandalen alene i 2015 står til at koste det brasilianske samfund, hvad der svarer til over 180 milliarder kr. Det anerkendte amerikanske erhvervsmagasin Forbes referer fra undersøgelsen og konkluderer, at den gigantiske korruptionsskandale i Petrobras kommer til at koste over 1 pct. af Brasiliens BNP i 2015.

I forrige uge bekræftede brasiliansk politi over for Berlingske Business, at en navngiven Mærsk-chef i Brasilien skal afhøres i forbindelse med korruptionsskandalen i Petrobras.