Nordea risikerer lavere kreditvurdering

Dagen efter et aflæggelsen af et flot kvartalsregnskab var der en lille lussing til Nordea, da kreditvurderingsbureauet Moody's siger, at kreditratingen for banken og tre andre svenske banker er i fare for at blive sat ned.

Foto: Brian Bergmann/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
For Nordeas vedkommende gælder den mulig sænkning også de danske, norske og finske aktiviteter, uddyber Moody's.

Det negative udsyn skyldes, at Moody's venter, at de svenske banker vil se en forværring af kvaliteten af deres aktiver i de kommende kvartaler. Det vil føre til større nedskrivninger på udlån, end de tidlige ratings havde indregnet, noteres det.

Det er den svenske eksportorienterede økonomis ventede forværring med et BNP-fald på omkring 4 pct. i år, der trækker bankernes aktiver ned.

For Nordeas danske forretning er risikofeltet specielt eksponeringen mod landbruget (der står for 10 pct. af de samlede udlån) og privatlån (35 pct. af de samlede udlån), der er hårdt ramt af den længere end ventede økonomiske nedtur i Danmark, anfører Moody's.

De andre tre svenske banker er Handelsbanken, Volvofinansbank og Landshypotek.

Også seks norske banker er i fare for at få deres rating sat ned i et tegn på, at recessionen for alvor at ved at sætte ind i Skandinavien. Det drejer sig om Sparebank 1, Sparebank 1 SR-Bank, DNB Nor Bank, Sparebankeb Vest, Sparebanken Øst og Nordea Bank Norge.

RB-Børsen