Nordea presset i moderat positivt aktiemarked

De tre store europæiske aktiemarkeder stiger mellem 0,5-0,7 pct. på forventning om, at en god regnskabsuge vil ende med endnu flere gode regnskaber. De danske aktier i C20-indekset kan ikke følge med resten af Europa og stiger kun 0,2 pct. til 291,68.

Nordea-aktien falder, efter at Swedbank melder om store tab på udlån, især i Østeuropa.

Nordea falder 1,4 pct. til kurs 42,3, efter at den svenske storbank Swedbank fredag morgen har aflagt sit regnskab for andet kvartal, hvoraf det fremgår, at bankens tab på udlån androg 6,7 mia. skr. Bundlinjen viste et underskud på 2 mia. skr., og det var mindre end forventet. Bankens tab på udlån i første halvår var 13,5 mia. skr., og det er især i Østeuropa, at banken ser sine tab på udlån stige. Det får investorerne til at frygte noget lignende, når Nordea i næste uge fremlægger sit regnskab.

Danske Bank stiger 0,3 pct. til kurs 94, forud for at de amerikanske giganter Bank of America og Citigroup i eftermiddag offentliggør sine regnskaber. Senest har Goldman Sachs og JPMorgan Chase overrasket positivt med regnskaberne for andet kvartal.

D/S Norden stiger 1 pct. til kurs 186,8, mens A.P. Møller - Mærsk ligger 0,7 pct. lavere i kurs 30.300. Analytiker Jim Wong fra japanske finanshus Nomura ser positivt på tørlastbranchen, mens han er negativt indstillet over for containerrederibranchen. Tørlastbranchen vil ifølge Wong nyde godt af den øgede efterspørgsel med øget opbygning af infrastruktur, hvilket hovedsagligt gælder Kina. For containerbranchen står menuen fortsat på tabsgivende fragtrater, og han vurderer, at containerrederiernes forsøg på at hæve priserne ikke er holdbare grundet den svage efterspørgsel.

DSV stiger 0,4 pct. til kurs 66,3, efter at JPMorgan har sænket sit kursmål på aktien til 81,9 kr. fra 85,8. Storbanken fastholder dog anbefalingen overvægt på DSV, mens DSV-konkurrenten Kuehne & Nagle får sænket sin anbefaling hos JP Morgan til 'undervægt' fra 'neutral'. Så sent som for en uge siden hævede UBS sin anbefaling på Kuehne & Nagle til 'køb' fra 'neutral'.

GN åbner 0,5 pct. højere i kurs 21,3, efter at den britiske hedgefond Marathon Asset Management har øget sin ejerandel i GN til 10 pct. Dagbladet Børsen har tidligere berettet om, at Marathon Asset Management er kendt for at have en aktivistisk profil og for at være særdeles pressesky.

SAS ligger uændret i kurs 2,4, efter at British Airways meddeler, at selskabet vil rejse 600 mio. pund. Samtidig siger British Airways, at det venter at få et driftsunderskud i første kvartal på 100 mio. pund og en omsætning på 1,98 mia. pund.

Genmab stiger 1,3 pct. til kurs 190,5 efter torsdagens kurshop på 6,4 pct. Genmab skød i vejret, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) torsdag ophævede sit påbud om en delvis afbrydelse af de kliniske undersøgelser med Genmabs mulige cancermedikament zalutumumab (HuMax-EGFr). Studierne kan nu fortsætte.

RB-Børsen