Nordea maner til ro om kinesisk aktienedtur

Faldene på det kinesiske aktiemarked er snarere en lynkineser end en bombe under aktiemarkederne

Læs mere
Fold sammen

Man skal i hvert fald ikke blæse situationen i Kina ud af proportioner. Det påpeger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

- Selv en hård landing i Kina vil ikke føre til en ny recession i den vestlige verden, men blot til at opsvinget bliver lidt svagere end det ellers ville, skriver Helge Pedersen i en kommentar.

Kina er verdens næststørste økonomi, og den seneste tids skiften mellem fusere og fyrværkeri på det kinesiske aktiemarked har skabt bekymring for, at landet vil få en hård landing - en særlig hurtig afmatning af væksten. Det kan - frygter nogle - give en mærkbar effekt på udviklingen i resten af verden. Men den frygt er blæst ud proportioner, mener Nordeas cheføkonom.

- Selvom Kinas betydning for verdensøkonomien er tiltaget betragteligt over de seneste år, er det dog vigtigt at slå fast, at betydningen for Danmark er væsentlig mindre. For os er udviklingen i Europa og USA fortsat af meget større betydning, skriver Helge Pedersen.

En god tommelfingerregel er ifølge cheføkonomen, at jo længere væk et land ligger, desto mindre er afsmitningseffekten. Desuden er det især de lande, der er meget afhængige af eksport af råvarer, der lider under afmatningen i Riget i midten. Kina er nemlig verdens største importør af råvarer, der blandt andet omfatter olie.

- Men det er klart, at også et land som Norge kan opleve en betydelig negativ effekt på væksten fra de lavere oliepriser, ligesom den danske statskasse også kommer til at mangle nogle ekstra milliarder fra Nordsøen, skriver Helge Pedersen.

Omvendt skal man være opmærksom på, at de lavere råvarepriser for langt de fleste lande kan medføre højere vækst, idet de kan give en stigende købekraft for virksomheder, påpeger cheføkonomen.

Dertil kommer, at turbulensen på de finansielle markeder i kombination med de svagere inflationsudsigter også kan betyde, at det varer længere tid, inden verdens centralbanker begynder at stramme deres pengepolitik.

- Det virker også som en stabilisator på de negative effekter fra nedgangen i Kina, skriver Helge Pedersen.