Nordea Invest fjerner omstridte investerings-gebyrer

Fremover bliver det billigere at købe investeringsbeviser i Nordea Invest, efter investeringsforeningen har valgt at fjerne to omstridte gebyrer.

Foto: Linda Kastrup. Landets investeringsforeninger er længe blevet kritiseret for at tage overbetaling, og fredag tog Nordea Invest konsekvensen og fjerner to af de omstridte gebyrer. På billedet ses Eric Pedersen, direktør i Nordea Invest, som er glad for at kunne fjerne de to gebyrer.
Læs mere
Fold sammen

Landets investeringsforeninger er længe blevet kritiseret for at tage overbetaling, og nu tager Nordea Invest konsekvensen og fjerner to af de omstridte gebyrer.

Således skal investorerne i Nordea Invest ikke længere betale tegningsprovision og markedsføringstillæg ved køb af investeringsbeviser. Det skriver Nordea i en pressemeddelelse, efter at en aftale er kommet på plads mellem bestyrelsen i Nordea Invest og Nordea Bank Danmark.

Sænkningen af omkostninger betyder, at de årlige omkostninger i procent (ÅOP) falder med 8-24 pct. i Nordea Invests afdelinger.

»Vi er meget tilfredse med, at vi har opnået disse stordriftsfordele for vores medlemmer efter at have forhandlet med Nordea Bank. Ud over at medlemmerne kan se frem til et markant fald i ÅOP på vores afdelinger, så vil dette forenkle vores prisstruktur og gøre det lettere for medlemmerne at se, hvad de rent faktisk betaler. Og de vil ikke mindst spare et stort tocifret millionbeløb hvert år fra nu af,« siger Eric Christian Pedersen, direktør i Nordea Invest.

Ændringen har virkning fra i dag, den 10. april 2015, og vil således umiddelbart være afspejlet i prisdannelsen på foreningens afdelinger. Tegningsprovisionen for afdelingerne var før ændringen mellem 0,75 pct. og 1,25 pct. Markedsføringstillægget var før ændringen generelt på 0,125 pct.

Gebyrer har været kritiseret

Investeringsforeningernes tegningsprovision har længe været kritiseret fra flere sider. Investeringsbanken Saxo Bank beskyldte bankerne bag investeringsforeningerne at rage penge til sig, når investorerne købte investeringsbeviser, selvom disse ikke er dyrere at handle end eksempelvis aktier.

Også Forbrugerrådet Tænk har kritiseret tegningsprovisionen. Forbrugerrådet mener, at provisionen giver bankerne og investeringsforeningerne et incitament til at handle investeringsbeviserne oftere, end det ellers er hensigtsmæssigt.