Nordea: Disse aktier kan blive hårdest ramt af græsk kaos

Nordea har lavet en analyse, der viser, at aktier som Pandora og Vestas vil være mest udsatte under den græske krise, mens der bør være mere ro på selskaber som GN Store Nord, Tryg og William Demant.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Krisen i Grækenland har mandag sendt de europæiske børser til jorden med et brag. Og der er udsigt til en urolig uge med store udsving og kursfald som følge af den kaotiske situation i det gældsplagede, sydeuropæiske land. Nordea peger i en analyse på, at aktier som GN Store Nord, Tryg, William Demant og TDC bør ligge bedst i ly for det græske kaos, mens aktier som Pandora og Vestas vil være mere udsatte.

Nordea har kigget på aktiernes såkaldte beta-værdi, der giver et fingerpeg om, hvor store udsving en aktie har taget de seneste år. Erfaringen viser, at aktier, som tidligere har haft store kursudsving, har en tendens til at gentage nummeret, når risikoen på markedet stiger.

»Et andet område, man som investor kan kigge på, når man skal vurdere aktiens robusthed i forhold til kriser, er aktiens afkast i år. I krisesituationer, hvor risikoen er høj, vil mange investorer gerne fjerne noget risiko fra deres porteføljer. Det gør de ved at sælge nogle af deres aktier. Og hvilke aktier står øverst på salgslisten? Det vil typisk være dem, hvor investorerne trods alt vil kunne score en gevinst fordi kursen er steget på det seneste,« skriver Nordeas analysechef, Michael Borre.

Analysechefen understreger, at ingen af de to værktøjer - kursudvikling og beta-værdi – er perfekte, men en kombination af de to instrumenter giver et mere nuanceret billede af en akties risiko.