Nordea: Danske renter vil fortsætte i rutsjebanen

Det danske obligationsmarked synes at stå foran nye modsatrettede bevægelser. Det vurderer Nordea, der spår, at den nedadgående tendens, der præger renterne i øjeblikket, vil fortsætte i løbet af sommeren.

Årsagen til de store bevægelser skyldes i især misforstået kommunikation fra den amerikanske centralbank, påpeger Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

 I efteråret ventes rentemarkederne dog igen at skifte spor og slå ind på en opadgående trend.

»Vi forventer, at tendensen til faldende markedsrenter vil fortsætte hen over sommeren. Det vil primært ske, fordi både ECB og Fed (USA's centralbank, Federal Reserve, red.) ifølge vores forventninger vil fortsætte deres bestræbelser på at tale renterne lavere - og hvis det ikke er nok med ord, så for ECB's vedkommende i sidste ende ved at gøre alvor af truslen om yderligere rentenedsættelser,« skriver Nordeas senioranalytiker Jan Størup Nielsen i bankens renteprognose.

Siden marts har de danske obligationshandlere ligesom deres kollegaer i udlandet generelt haft svært ved at finde ud af, hvilket ben de har skullet stå på. Den 10-årige danske rente faldt fra starten af marts til starten af maj fra omkring 1,55 pct. til lige under 1,3 pct. blot for at stige i maj og juni til et niveau over 1,9 pct. Siden har renten atter taget en tur ned i rutsjebanen, og den ligger tirsdag på 1,68 pct.

Årsagen til de store bevægelser skyldes i især misforstået kommunikation fra den amerikanske centralbank, påpeger Nordea. I starten af maj steg renterne således betydeligt, da Federal Reserve meddelte, at de nuværende økonomiske prognoser peger mod en neddrosling af centralbankens månedlige obligationsopkøb for 85 mia. dollar senere i år. Siden fik den amerikanske centralbanks top dog travlt med at tale renterne lavere ved at gang på gang at understrege, at udmeldingen om en udfasning kan tilpasses til et senere tidspunkt afhængig af den reelle økonomiske udvikling.

Også i Europa har ECB haft travlt med at sikre lave obligationsrenter blandt andet ved at varsle, at banken fremover vil fastholde sin styringsrente på et uændret eller lavere niveau.

Når renterne efter alt sandsynlighed er korrigeret yderligere ned i løbet af sommeren, vil det imidlertid atter være tid til gradvise rentestigninger, mener Nordea.

»Den sivende tendens på markedsrenterne, venter vi, vil vende rundt ind i efteråret i takt med, at de økonomiske nøgletal fra navnlig USA styrkes yderligere. I forlængelse heraf venter vi også, at Fed vil sætte handling bag ordene om at påbegynde en neddrosling af opkøbsprogrammet. Og selv om Fed i den forbindelse givetvis vil gøre alt, hvad de kan for at nedtone betydningen, venter vi, at det vil markere begyndelsen på en længere periode med stigende markedsrenter - herunder også i Danmark.«