Nordea: Aktionærerne skal have penge tilbage - chef (2. opd)

 

Nordea har for mange penge, og det er meningen, at aktionærerne skal have dem udbetalt. Det fastslog koncernchef hos Nordea, Christian Clausen, da han fremlagde koncernens halvårsregnskab på et pressemøde i Stockholm torsdag.

 

For nylig fik Nordea godkendt sin håndtering af de nye kapitaldækningsregler, Basel II, og det vil frigive kapital, som ellers har været bundet til koncernen.

 

- Basel II betyder, at vi får kapital til overs, og den skal tilbage til aktionærerne. Vi har ikke brug for den til at finansiere vores vækst, sagde koncern

 

Aktionærerne må dog vente lidt endnu, for halvårsmeddelelsen indeholdt intet om et nyt tilbagekøbsprogram.

 

På en kapitalmarkedsdag i december sidste år satte Nordea blandt andet fokus på Basel II's betydning for koncernen. Christian Clausen oplyste torsdag, at Basel II-implementeringen i Nordea forløber "fuldstændig som planlagt".

 

Nordea sagde allerede i december, at der ikke er brug for ekstra penge til vækst, og at Basel II derfor medfører et meget stort tilbagekøbsprogram kombineret med udbyttebetaling. Under alle mulige forbehold beregnede koncernen den gang, at der i alt vil være omkring 3 mia. euro eller hele 22,5 mia. kr. til overs. Der vil dog være tale om kapital, som bliver frigivet drypvis i perioden frem til og med 2010.

 

Nordeas udbyttepolitik siger, at over 40 pct. af nettooverskuddet skal udbetales som udbytte, samt at yderligere overskudskapital, der er kortsigtet, skal tilbagebetales i form af aktietilbagekøbsprogrammer.

 

Beregningerne i december viste, at kapitalkravet nedsættes med 20 pct. hos Nordea. Dermed stod det klart, at Nordea hører blandt de store banker i Norden, der får størst glæde af Basel II. Den relativt store lempelse af kravene til Nordea skyldes blandt andet, at koncernen har spredt sine aktiviteter og dermed sin risiko ud over en række lande.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )