Nordea-aktien dykker på grund af hvidvaskfrygt: Angsten står skrevet i ansigtet på investorerne

Danske Banks aktieprygl sidste år på grund af hvidvasksagen har sat deres spor, og selv den mindste hentydning til hvidvask hos Nordea er nok til at gøre investorerne nervøse. Derfor falder Nordea-aktien i dag.

En række internationale medier – herunder Berlingske – vil klokken 16 i dag publicere en række nye afsløringer af mistænkelige pengestrømme for milliarder.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der skulle ikke mere end en teaser fra en finsk TV-station til at sende Nordea-aktien kraftigt nedad i mandagens handel.

I en optakt til et program i eftermiddag skrev TV-stationen YLE, at den har data, der forbinder Nordea med hvidvask og viser, hvordan hundredvis af millioner euro fra mistænkelige kilder er strømmet gennem den skandinaviske storbank. Aktien faldt prompte over seks pct. på børsen i København, men har siden rettet sig en smule til at være fire pct. nede omkring middagstid.

Ifølge Mikkel Emil Jensen, analytiker hos Sydbank, er aktiereaktionen et tydeligt bevis på, at investorerne er rædselsslagne for, hvor slemt det kan gå, når det handler om hvidvask. Danske Banks hvidvaskskandale kostede aktiekursen et fald på 47 pct. sidste år, så Nordea-investorerne tager med det samme sorgerne på forskud, forklarer han.

»Angsten står skrevet i ansigtet på investorerne, så snart der bliver sagt hvidvask,« siger Sydbank-analytikeren til Berlingske.

»Selv den mindste snak om hvidvask kan sende chokbølger gennem markedet, og investorerne har en tendens til, at de hellere vil trække sig i god tid end at skulle igennem en potentiel ny hvidvasksag.«

Danske Banks aktiekurs er stadig trykket i bund efter sidste års afsløringer og bliver i øjeblikket handlet i kurs 129 kroner i forhold til 240 kroner for blot et år siden.

Også den svenske storbank Swedbank har fået ørerne i hvidvaskmaskinen, og aktien er styrtet over 20 pct., efter at banken er blevet hevet ind i en sag om mistænkelige transaktioner for milliarder af kroner i Baltikum. Swedbank forsøgte under finanskrisen aktivt at hverve rige russiske kunder gennem sin afdeling i Estland, hvor den var i gang med at bygge en privat bankingafdeling op.

Frygt for milliardbøder

Det fulde omfang af konsekvenserne for Danske Bank og Swedbank er stadig uklart, og investorerne frygter især store bøder fra myndighederne. I Danske Banks tilfælde går aktionærerne og venter på bl.a. en sag fra det amerikanske justitsministerium, der med potentielle milliardbøder kan gøre et markant indhug i bankens egenkapital.

Det er netop usikkerheden om et potentielt efterspil, der vejer på Nordea-aktien i dag, forklarer Simon Hagbart Madsen, senioranalytiker hos Jyske Bank. Selvom informationerne om eftermiddagens afsløringer indtil videre er sparsomme, er det frygten for, at sagen eskalerer og ender i en milliardbøde, der tynger investorhumøret.

»Den største frygt er, at det kan gå ind og påvirke forretningen, og at myndighederne kan indføre økonomiske straffe eller på anden vis skade Nordeas indtjeningsevne fremadrettet. Den forretningsmæssige del af bekymringerne er primært imagemæssig, men det er efterhånden en rimelig bred bekymring i forhold til de store nordiske banker,« siger han.

Stikprøve eller fuldt overblik

Derfor kigger han allermest på skalaen af den potentielle hvidvask, der bliver afsløret senere i dag. Han holder sig dog for øje, at det – ligesom i Danske Bank-skandalen – ikke er sikkert, at det fulde omfang vil være kendt med det samme.

Til at starte med identificerede Berlingske suspekte transaktioner i Danske Banks estiske filial for syv mia. kr., men fandt senere frem til mistænkelige overførsler for 53 mia. kr. Et tal, som klart blev overgået, da Danske Bank i efteråret 2018 offentliggjorde en advokatundersøgelse af skandalen og selv kom frem til, at banken havde lagt hus til transaktioner på 1.500 mistænkelige mia. fra den baltiske enhed.

»Det værste vil være, hvis vi på nuværende tidspunkt ikke har et fuldt overblik over, hvor meget der er tale om hos Nordea, og at vi får indikationer på, at det her måske bare er en lille stikprøve i et stort ocean, der gør, at investorerne skal indregne en endnu større risikopræmie,« siger Simon Hagbart Madsen.

En række internationale medier – herunder Berlingske – vil klokken 16 i dag publicere en række nye afsløringer af mistænkelige pengestrømme for mia. Historierne baserer sig på en ny læk af data til journalistorganisationen OCCRP.

»Nordea er bekendt med mediehistorien, og vi har været i dialog med både den finske TV-station YLE og Berlingske. Vi har endnu ikke set programmet eller artiklen. Ud fra det, vi er blevet bedt om at kommentere på, drejer det sig om sager, vi tidligere har set og kommenteret på. Vores udtalelser til de to medier er derfor i tråd med det, vi tidligere har sagt i forbindelse med disse hvidvasksager,« skriver Nordea i en kommentar.