Nøgletal og skrotpræmie sender USA-aktier i vejret

Efter den bedste aktie-juli i 20 år kom de amerikanske aktier flot fra start i august. Den såkaldte Cash for Clunkers-ordning og indkøbschefernes syn på økonomien indgyder håb om, at recessionen nu er ved at være forbi.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Dow Jones Industrials-indekset sluttede således mandagen med en stigning på 1,16 pct., mens S&P 500-indekset og Nasdaq steg henholdsvis 1,40 og 1,52 pct.

Indkøbschefernes såkaldte ISM-indeks for fremstillingsindustrien steg i juli til 48,9 fra 44,8 i juni. Det var bedre, end hvad økonomerne havde turdet håbe på, og det kom som en kærkommen sidegevinst til de amerikanske væksttal i sidste ud, der også viste markant bedre takter, end markedet havde ventet.

Det samme har været tilfældet med de fleste kvartalsregnskaber fra de store amerikanske selskaber.

Mandag var også dagen, hvor de store amerikanske bilproducenter præsenterede deres salgstal for juli. Chrysler, General Motors og Honda meldte igen om dalende salg. Men Ford Motor har i juli konstateret en stigning i salget på 2 pct. i forhold til juli sidste år, og det er første gang siden november 2007, at en amerikansk bilproducent kan melde om fremgang i salget.

Ford begrunder blandt andet fremgangen med skrotningspræmien på 4.500 dollar, hvis man skifter sin gamle benzinsluger ud med en nyere og mere energivenlig model. Der er indtil videre skrottet 200.000 utidssvarende biler, men kassen er også ved at løbe tør, så spørgsmålet er nu, om skrotningspræmien selv bliver skrottet.