Nobelpris for at forudsige aktiekurser

Det er teorier om, hvor vanskeligt det er at forudse kursen på aktier og obligationer på kort sigt, der belønnes med dette års Nobelpris i økonomi. Til gengæld er det nemmere at sige noget om kurserne på længere sigt.

Robert Shiller er en af USAs mest anerkendte økonomer - og nu også Nobel-prismodtager. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

Tre amerikanske økonomer får dette års Nobelpris i økonomi. Det er Robert J. Shiller, Eugene F. Fama og Lars Peter Hansen.

Den mest kendte af de tre økonomer er Robert J. Shiller, som blandt andet advarede om en boligboble og finanskrisen, og han har også lagt navn til et indeks over amerikanske boligpriser.Den fornemme Nobel-hæder til økonomer har ofte givet anledning til stor debat, og selv anså industrimanden Alfred Nobel slet ikke økonomi for at være en ægte videnskab, der var fin nok til at bære hans navn. Så det var først i 1969 og for at fejre 300 året for oprettelsen af den svenske Riksbank, at Nobelprisen i økonomi blev uddelt for første gang.

Af samme grund bærer prisen på ti millioner svenske kroner også et andet navn, nemlig »The Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel and winners.«

Men betydningen af det arbejde, som disse prisvindere har udført, er gigantisk. Person for person har lagt mursten, som har skabt et bedre fundament for at forstå, hvordan økonomien fungerer.

Det betyder i sidste ende, at vores velfærd gerne skulle blive større. Samtidig er mange af teorierne blevet omsat til virkelighed i form af nye politiske tiltag på mange områder.