NNIT-formand: Det er frustrerende

Jesper Brandgaard, bestyrelsesformand i NNIT, er godt klar over, at mange private aktionærer er blevet skuffede over de meget få aktier, de er blevet tildelt.

"Det er selvfølgelig en smule frusterende, at mange har fået meget få aktier,« siger bestyrelsesformand i NNIT, Jesper Brandgaard om kritikken af, at rigigt mange private aktionærer er dybt skuffede over, at de kun er blevet tildelt 24 aktier   Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at gøre alle tilfredse, når efterspørgslen er så stor. Og rigigt mange private aktionærer er dybt skuffede over, at de kun er blevet tildelt 24 aktier - svarende til en startværdi på 3000 kroner - uanset hvor mange de havde lagt bud ind på op til 3 millioner kroner. Alle bud herover foretog NNIT's investeringsbanker en individuel vurdering af.

Den massive efterspørgsel, som også højst usædvanligt fik Novo Nordisk til at lægge et nyt kursspænd på aktien midt i børsprocessen, førte til at NNIT-aktien blev overtegnet 30 gange. Det vil sige, at Novo Nordisk i teorien kunne have solgt den samme NNIT-aktie 30 gange, så stor var efterspørgslen. Det siger en kilde til Berlingske.

"Det er selvfølgelig en smule frusterende, at mange har fået meget få aktier. 15 procent af af det samlede aktieudbud er fordelt til private, som er i den høje ende af standarden, men alligevel har vi kun kunnet tilbyde de private 24 aktier hver," siger Jesper Brandgaard, bestyrelsesformand i NNIT og koncernfinansdirektør i Novo Nordisk, som indtil idag har ejet NNIT alene.

Nu ejes NNIT sammen med hele 60.000 andre aktionærer, hvilket er et meget højt tal i betragtning af, at NNIT's markedsværdi trods alt kun er cirka 4 milliarder kroner efter dagens kursstigning.

"24 aktier til hver er lidt skuffende. Det skaber nok frustrationer, og det gør nok, at der bliver lidt mere handel i aktien med så relativt lille en markedsværdi. Omvendt er det så med til at skabe handel og dermed likviditet i aktien, som også er vigtigt for investorerne. Jeg havde ikke drømt om, at det her selskab skulle fordeles på 60.000 nye ejere," siger Brandgaard.

Men ellers er han bestemt ikke skuffet over starten på børslivet for NNIT, som steg som en raket fredag morgen, da den blev sluppet ud i fri handel på aktiemarkedet.

"Vi var også klar til at gå på børsen med NNIT i efteråret, men set i bagklogskabens lys har vi haft en heldig hånd i at udskyde børsnoteringen til nu. Markedet er meget gunstigt og vores timing er rigtigt god," siger Jesper Brandgaard.

NNIT's topchef, Per Kogut, puster ud efter 14 hårde dage med utallige møder med investorer over hele verden.

"Det er ligesom nytårsaften, nu er klokken 12 og så kigger vi op på nogle flotte tal. Vi har planlagt det her rigtigt godt, og der har ikke været nogen ubehageligheder undervejs. Når man åbner maven og viser, hvad det er man består af, så er det dejligt at kunne konstatere, at der ikke er nogen syge organer," siger Per Kogut med henvisning til den massive kursfremgang på åbningsdagen.