Nets/ATP: Vi deltog også på købersiden ved noteringen

Interessen for Dankortets ejer, Nets, er langt fra glødende fredag eftermiddag, hvor aktionærerne foreløbigt ikke står til gevinst på deres investering på den første børsdag.

Carsten Stendevad, topchef for ATP. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos en af de sælgende aktionærer, ATP, er der også en smule ærgrelse at spore over børsdebutantens kursudvikling, om end ATP's topchef, Carsten Stendevad, understreger, at der for pensionskassen er tale om en langsigtet investering. Det afspejler sig også ved, at ATP faktisk selv har købt aktier ved børsnoteringen, fortæller han.

»Vi er selvfølgelig lidt skuffede over, at prisen ikke er steget. Men der er jo kun tale om en formiddag (med negativt fortegn, red.), og helt generelt er vi meget fortrøstningsfulde ved selskabet Nets,« siger Carsten Stendevad til Ritzau Finans.

ATP's danske pensionsopsparere har siden 2014 tjent 2,5 mia. kr. på investeringen i Nets. Den talte ud over et særligt lån på 3,3 mia. kr., som ATP ydede Nets, også en aktiepost på lige over 8,1 mio. aktier, eller omkring 5 pct.

ATP på købersiden

Aktieposten nedbringes nu til 1,9-2,3 pct., alt efter om emissionsbankerne benytter sig af deres ret til at sælge ekstra aktier. ATP's ejerandel er dog i virkeligheden højere.

»Vi har faktisk også deltaget som køber ved børsnoteringen. Det er vist det bedste udtryk for, at vi også ser god værdi fremadrettet,« siger Carsten Stendevad.

Ritzau Finans: Men hvorfor solgte I ikke bare lidt færre aktier?

»Jo, men der havde vi nogle regler i konsortiet (med Bain Capital og Advent International, red.), om hvor meget vi hver især skulle sælge,« oplyser Carsten Stendevad.

Aktien i Nets blev fredag formiddag en overgang handlet så lavt som 147 kr. - 3 kr. under end den afregningskurs på 150, som emissionsbankerne fastsatte. Senere er aktien dog kravlet højere og handles uændret i 150 kr. Blandt de største købere er Nordea Bank Finland. Netop Nordea har sammen med Morgan Stanley og Deutsche Bank været de primære banker i spidsen for børsnoteringen.

»Ser man generelt på børsnoteringer, så er det bedste selvfølgelig, at prisen stiger på førstedagen. Men det er set før, at der har været små kursudsving, og man har valgt den pris, man mente var rigtig i forhold til udbud og efterspørgsel. På aktiemarkedet er der nogle, der fokuserer på helt kort sigt, eller en formiddag, mens vi hører til dem, der mener, at man skal have et længere perspektiv,« siger Carsten Stendevad, der fortsat ser store vækstmuligheder for Nets.