Net uden at være prangende

Kommentar: Halvårsregnskabet fra A.P. Møller - Mærsk, som den afgående koncernchef Jess Søderberg præsenterede i går, opfylder nok hans eget ambitionsniveau, skriver Berlingske Tidendes erhvervsredaktør.

Afgående koncernchef Jess Søderberg præsenterede i går halvårsregnskabet fra A.P. Møller - Mærsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
I hvert fald når man tager de skuffelser, han er løbet ind i gennem de seneste par år, i betragtning. Om det opfylder aktiemarkedets forventninger og krav er straks sværere at vurdere, også selv om Søderberg opjusterede forventningerne til koncernens resultat for helåret.

APM-aktien bevægede sig som en yo-yo i gårsdagens handel efter offentliggørelsen og var på et tidspunkt faldet tre pct. i værdi, inden den rettede sig op og sluttede i et plus på knap en pct.

Der kommer nok til at gå nogle dage, inden markedet har taget endelig pejling på resultatet af de første seks måneders drift, der gav et overskud på 1,6 mia. dollar mod 1,2 mia. dollar i samme periode året før.

Men det er næppe forkert at gætte på, at især genopretningen af Maersk Line giver plusser i karakterbogen hos de ca. 50.000 aktionærer – også selv om containerrederiet stadig døjer med så store økonomiske efterveer efter opkøbet af P&O Nedlloyd og indførelsen af nye IT-systemer, at rederiaktiviteterne også i foråret sluttede med røde tal på bundlinjen. Og også selv om Lindøværftet fortsat er en økonomisk klods om benet på A.P. Møller - Mærsk.

De produktivitetsforbedringer, som værftets ledelse har stillet bestyrelsen i udsigt, er udeblevet, og flere gætter på, at tålmodigheden med værftet ophører, når Søderberg har haft sin sidste arbejdsdag på Esplanaden – senest 1. december i år, hvor Carlsberg-chef Nils Smedegaard Andersen rykker ind og kan give aktieanalytikerne en ide om, i hvilken retning han ønsker at føre selskaberne under den syvtakkede stjerne.

Der ventes i spænding. Det viser et eksempel fra en af gårdagens kommentarer til regnskabet og det kommende chefskifte: En aktieanalytiker klogede sig på, hvad der sker, når Nils Smedegaard Andersen sætter sig i chefstolen. Den pågældende – som vi lader være anonym her – mente nok, at en stor del af den fremtidige udvikling vil afhænge af Smedegaard, og at der nok vil ske ændringer, »da enhver ny topchef vil gennemgå forretningen«.

Og derfor er det svært at sige, om man som investor skal købe eller sælge A.P. Møller - Mærsk-aktien. »Hvis du er meget positiv omkring udsigterne for verdensøkonomien bør du nok købe aktien nu, mens du bør sælge den, hvis du har et meget negativt syn på udsigterne. Jeg er nok ikke nogen af delene, men den vigtigste drivkraft bag den fremtidige kursudvikling vil være den nye topchef, og ham kommer vi nok ikke til at høre fra før næste år.«

Så meget for en analytikeranbefaling.