Nervøsiteten ramte også danske aktier

De danske aktier var fredag stærkt præget af den globale nervøse stemning. Således lukkede C20-indekset 1,4 pct. lavere i 491,94.

De værste globale bekymringer forsvandt dog som dug for solen efter overraskende positive BNP-tal fra USA, idet de europæiske aktier endte ugen med mindre udsving.

Novozymes, der klart var den største taber i C20-regi, fik nedjusteret anbefalingen af UBS. Danske Bank tror ikke på en global nedtur for aktierne, men peger på en korrektion af den seneste tids fremgang.

- Vi har set lignende tilfælde nogle gange i løbet af året, og markedet er kommet igen hver gang. Og det har længe været vores vurdering, at der skulle komme en korrektion af markedet på baggrund af det amerikanske boligmarked. Men vi mener, at folk skal have is i maven, hvis man har en tidshorisont på 12 måneder. Og hvis vi kigger ind i 2008, ender markedet på et plus, sagde aktiestrateg Morten Kongshaug fra Danske Bank til RB-Børsen.

Novozymes fik dagen igennem en ordentlig omgang tæsk af investorerne. Biotekaktien tabte hele 4,5 pct. til kurs 640. Novozymes fik sænket sin anbefaling hos schweiziske UBS. Finanshusets ændrer anbefalingen til "reducer" fra "neutral". Samtidig ændres kursmålet til 624 kr. fra 600 kr.

A.P. Møller - Mærsks B-aktie lukkede 0,8 pct. lavere i kurs 70.900 efter torsdagens kurssmæk på 3,0 pct. Ifølge nyhedstjenesten Macauhub skal APM Terminals være med-investor i et 53 mio. dollar projekt i Angola. Der er tale om en udvidelse af en allerede eksisterende containerterminal.

Vagt- og sikkerhedskoncernen G4S faldt fredag 3,3 pct. til kurs 23,7. G4S oplevede i torsdagens tidlige handel stor kursfremgang efter rygter om opkøb. Rygterne blev senere afkræftet. Standar & Poor's Equity Research fastholder et meget positivt syn på aktien og gentager således anbefalingen "stærkt køb", mens kursmålet er 29 kr. Investorerne kom fredag godt rundt i følelsesregisteret. Dagens indledende handel på de globale finansmarkeder var præget af frygt og flugt til de fastforrentede papirer, men i løbet af dagen blev fokus flyttet over på den amerikanske BNP-opgørelse.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede fredag 0,12 point højere i kurs 97,42 med en effektiv rente på 4,37 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,05 point lavere i kurs 88,85 med en effektiv rente på 5,18 pct.

- Flugten til obligationerne aftog i løbet af dagen og blev stoppet, da den amerikanske BNP-opgørelse for andet kvartal viste styrke, udtalte senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets til RB-Børsen.

RB-Børsen