Negative renter spreder sig hastigt

Noget, som virkede nærmest usandsynligt for bare få år siden, er nu en realitet. Renten på statsobligationer over det meste af Europa er blevet negativ.

Selv Spanien, som for kun få år siden stod med skyhøje renter, har de sidste uger solgt obligationer med et halvt års løbetid med negative renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Obligationer med negative renter, som giver et tab frem mod udløb, spreder sig som en steppebrand ud over hele Europa. Stribevis af lande, herunder også Danmark, står allerede nu med negative renter på korte obligationer. Men tendensen breder sig med stor hast til stadig flere lande og til obligationer med stadig længere løbetid.

Mest voldsom er udviklingen i Schweiz, som netop har åbnet den ti-årige statsobligation, som den første dag fik en markant negativ rente. Men samlet set cirkulerer der nu europæiske statsobligationer for 2.000 milliarder euro, hvilket svarer til op mod 22 procent af alle cirkulerende statsobligationer i de 19 eurolande, som har en rente under nul procent.

De negative renter er blevet en realitet efter kursen på europæiske obligationer er skudt i vejret med ekspresfart siden nytår. Det har banket renten ned på en måde, som aldrig er set før.

Pinsel for opsparing

Den udvikling er en fest for alle, der skal låne penge, og som ejer obligationer. Men det er omvendt en ren pinsel for pensionskasser eller andre nye investorer, som gerne vil spare penge op i mere sikre obligationer.

De store rentefald er især sket som en direkte konsekvens af de massive opkøb af obligationer, som Den Europæiske Centralbank (ECB) indledte 9. marts i år.

Opkøbene skal efter planen fortsætte helt frem til september 2016 og er på 60 milliarder euro om måneden. Men den negative inflation, hvor priserne i de 19 eurolande nu er faldet fire måneder i træk, er også med til at sende renten ned og til at få investorerne til at acceptere negative afkast på obligationer.

Falder prisen på varer således med 0,5 procent over det næste års tid, gør det knap så meget, at man taber måske 0,25 procent, på ens opsparing.

Den gennemsnitlige rente på alle nye tyske statsobligationer er de sidste dage også faldet til under nul, hvilket nærmest ville have været utænkeligt for kun få år siden. Det er alle statsobligationer med en løbetid op til otte år, der nu har en negativ rente i Tyskland. Moody’s Investors Service anslår, at 28 procent af alle tyske statsobligationer med løbetid fra to til 30 år lige nu har en negativ rente. Den andel var nede på fem procent, da ECB første gang annoncerede og luftede muligheden for sit opkøbsprogram i januar, der så blev etableret i marts.

ECB slår hul i gulvet

Selv Spanien, som for kun få år siden stod med skyhøje renter, har de sidste uger solgt obligationer med et halvt års løbetid med negative renter.

Præsidenten for ECB, italienske Mario Draghi, udtalte torsdag, at de planlægger at gennemføre det omfattende program for opkøb af obligationer helt som annonceret, hvilket fik renterne over det meste af Europa til at falde en tand mere.

ECB har dog sagt, at de kun køber obligationer op, som har en rente, der er over deres egen rente på indlån, som hedder minus 0,2 procent. Så det bliver stadigt vanskeligere for ECB at finde papirer, der opfylder betingelserne.

De superlave renter har sat gang i en ny tendens, hvor eksempelvis Mexico har solgt obligationer udstedt i euro med 100 års løbetid. De papirer har fået en rente omkring 4,5 procent.

Men også eksempelvis store firmaer som Coca-Cola og Berkshire Hathaway har på det seneste optaget store lån i euro. De negative renter betyder, at investorerne kan se frem til et tab, hvis de beholder obligationerne frem til udløb. Men alle, der låner i euro, får omvendt en gevinst, hvis altså euroen ikke stiger i kurs over for dollaren eller andre valutaer.