Nedturen fortsætter på Wall Street

Op til åbningen fredag af det amerikanske aktiemarked er den negative stemning øget, og betydelige kursfald materialiserede sig ved åbningen.

General Electric leverer ikke de store overraskelser i sit regnskab, men den sure stemning bliver understøttet af svage tal fra olieservicekoncernen Schlumberger og Xerox. Teknologiaktierne var også ramt efter et svagt regnskab fra sydkoreanske Samsung.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 2 pct. lavere i 7960. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 1,5 pct. lavere i 1443.

Det store trækplaster er medicinalkoncernen Wyeth, efter at Wall Street Journal fredag morgen refererede til kilder tæt på situationen, som beretter om at et opkøbstilbud fra giganten Pfizer er i støbeskeen. Wall Street Journal skrev, at et opkøb vil ligge over 60 mia. dollar. Wyeth stiger 9,3 pct. til 42,4 dollar, mens Pfizer falder 2,1 pct. til 16,9 dollar. Ved eftermiddagstid berettede finansavisen at der vil komme nyt om opkøbet allerede på mandag.

General Electric åbner 3,3 pct. lavere i 13,1 dollar efter regnskabet for fjerde kvartal, som ikke indeholdt de store overraskelser. General Electric havde sænket sine forventninger den 2. december. Et af de positive indslag i regnskabet var, at General Electric fastholder udbetalingen af dividende for 2008, som lyder på 1,24 dollar pr. aktie.

General Electric fik et omsætningsfald på 5 pct. til 46,2 mia. dollar i fjerde kvartal, imens overskuddet dykkede til 3,87 mia. dollar fra 6,83 mia. dollar. Direktør Jeff Immelt pointerer, at koncernen arbejder ud fra at fastholde sin AAA-kreditanbefaling, og derfor har General Electric styrket sin likviditet.

Natten til fredag kom Google med sit regnskab, og aktien åbner uændret i 306,4 dollar. Google leverede en omsætningsvækst på 18 pct. til 5,7 mia. dollar, mens resultatet dykkede 68 pct. til 382 mio. dollar. Tallene var lidt bedre ende analytikerne havde ventet. Bundlinjen var ramt af nedskrivninger på 1,5 mia. dollar, hvoraf 1,1 mia. dollar kommer fra nedskrivninger af selskaberne AOL og Clearwire.

Schlumberger falder 1,3 pct. til 36,8 dollar efter et svagt regnskab for fjerde kvartal. Schlumberger præsenterede et overskud, der faldt 17 pct. til 1,15 mia. dollar, mens omsætningen faldt 10 pct. til 6,87 mia. Både top- og bundlinjen var klart svagere end ventet. Direktør Andrew Gould forventer, at olieselskabernes udforskningsforbrug forsat vil være på tilbagetog i 2009.

Et svagt regnskab fra kopimaskinekoncernen Xerox trykker aktien 19,2 pct. lavere i 6,2 dollar.

Det svage regnskab fra Samsung ligger pres på teknologiaktierne. Intel falder 1 pct. til 12,7 dollar, mens der er spekulationer og bekymringer om den kommende hjælpepakke fra den nyindsatte præsident Barack Obama, som kæmper med Kongressen om at få pakken godkendt. Associated Press skriver, at Obama har svært ved at for Senatets republikanske medlemmer overtalt, samt at parterne fredag vil holde møde om pakken.

Der tales om en hjælpepakke i omegnen af 825 mia. dollar. Nyhedsbureauet skriver, at den sandsynligvis vil vokse yderligere, og der spekuleres i at republikanerne vil have, at pakken kommer til at indeholde skattelettelser.

RB-Børsen