Nedtur til aktierne og atter optur til renten

Novo Nordisk og Pandora var mandag med til at begrænse nedturen på det danske aktiemarked, som derfor slap nådigere igennem ugens første handelsdag end hovedparten af de øvrige børser i Europa.

Foto: Linda Kastrup

Mens børserne i London, Paris og Frankfurt lå til fald på omkring 1,5 pct., så endte det danske C20 Cap-indeks blot 0,5 pct. lavere i 1015,45 efter fald torsdag og fredag på henholdsvis 0,5 og 1,5 pct.

Ifølge aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje skal de seneste dages nedtur ses i lyset af den "manglende" melding fra Den Europæiske Centralbank (ECB) i forbindelse med sidste uges rentemøde, hvor investorer havde håbet på flere lempelser gennem justeringer af det enorme opkøbsprogram af forskellige obligationer, som banken har kørende. En sådan gave havde ECB imidlertid ikke med til markedet.

- Det fik de lange renter i Europa til at stige og var den primære årsag til aktiefaldene fredag, og at vi fortsætter ned mandag, siger Otto Friedrichsen.

I C20 var der fald i 15 af indeksets 20 aktier. Værst gik det for A.P. Møller-Mærsk B, der endte 1,6 pct. lavere i 10.090 kr. efter en ellers god periode for aktien forud for den strategiopdatering, som selskabet vil komme med i løbet af september.

Derimod styrede Novo Nordisk uden om nedturen og steg 0,7 pct. til 298,30 kr., efter at analytikerne hos Deutsche Bank hævede anbefalingen af aktien til "køb" fra tidligere "hold". Det skete, efter at aktien fredag lukkede i det laveste niveau i halvandet år og i år har klaret sig dårligst i C20 med et fald på godt 25 pct.

Pandora klarede sig også godt med en stigning på 0,6 pct. til 795 kr.

Investorerne solgte derimod ud af Nordea-aktien, som sluttede dagen 1,2 pct. lavere i 65,90 kr. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs hævede ellers kursmålet for aktien til 81,13 kr. fra tidligere 76,27 kr., mens anbefalingen "køb" blev fastholdt.

Kurserne på de europæiske obligationsmarkeder korrigerede mandag yderligere nedad med stigende renter til følge. Dermed fortsatte tendensen fra torsdag i sidste uge, da ECB skuffede markedet.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation steg mandag yderligere 3 basispoint til 0,07 pct. og er de seneste tre børsdage dermed steget 12 basispoint fra minus 0,05 pct. onsdag i sidste uge.

Trods de seneste dages kursnedtur skal investorerne ifølge rentechef Charles Diebel fra London-baserede Aviva Investors ikke frygte for et forestående stort skred i obligationskurserne.

- Væksten er lav og bliver ved med at være lav, og inflationen er ikke rigtigt et problem. Dette er ikke et miljø, hvor obligationer bliver "ødelagt". Det kan godt være, at kurserne er lige lovligt høje, og at vi oplever en korrektion, men vi taler ikke om starten på et stort "bear"-marked, siger han i et interview med Bloomberg TV.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk