Nedtur for de amerikanske aktier

Overraskende dårlige tal for den amerikanske forbrugertillid trak fredag tæppet væk under aktiemarkedet, der oplevede fald over en bred kam.

Foto: Reuters
De toneangivende aktieindekser i USA faldt fredag med omtrent én procent, efter det blev klart, at de amerikanske forbrugere overhovedet ikke mener, at krisen lakker mod enden. Faldet så tidligere på dagen ud til at blive markant, men i takt med at børslukningerne nærmede sig, steg kurserne lidt igen, så det helt store blodbad blev undgået.

Det anerkendte Michigan-indeks blev offentliggjort ved børsernes åbning, og indekset viste, at forbrugertilliden var markant lavere end analytikerne havde spået. Indekset viste, at forbrugertilliden er lige så lav, som de var i de hårde måneder i begyndelsen af foråret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De amerikanske forbrugere står for 70 procent af den amerikanske økonomiske aktivitet, så når så dystre meldinger kommer ud, tager aktiemarkedet det alvorligt. Derfor var fredagen da også præget af kursfald over en bred kam.

På virksomhedsfronten kom Boeing i fokus. Flyfabrikken kurs faldt med over fire procent, efter det kom frem, at en italiensk leverandør til Boeings satsning, 787 Dreamliner, har måtte stoppe produktionen på grund af uforudsete problemer med designet.

Da børsdagen var ovre, var industriindekset nede med 0,8 procent, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks og det brede S&P 500-indeks faldt med henholdsvis 1,2 og 0,8 procent.