Nedjusteringer hiver amerikansk aktiemarked ned

Den negative stemning forsætter i USA med fald mellem 0,5 - 1 pct.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Den trykkede stemning kommer i kølvandet af fortsatte nedjusteringer med Wal-Mart, Bed Bath & Beyonds og kinesiske Lenovo i front. Af positivt nyt er tøjdetailkæden Sears, som opjusterede markant i forhold til markedets forventninger.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 0,8 pct. lavere i 8.702. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 0,5 pct. lavere i 1590.

Den amerikanske detailvaregigant Wal-Mart sænkede indtjeningsforventningerne til fjerde kvartal samtidig med, at giganten fremlagde salgsprognose for januar. Wal-Mart skrev, at det har været et besværligere forretningsmiljø end ventet i helligdagsperioden. Wal-Mart åbner 8 pct. lavere i 55,5 dollar.

Kinesiske Lenovo, som er verdens fjerdestørste computerproducent, faldt torsdag hele 26 pct. til 1,91 HK dollar, efter at selskabet nu forudser det første kvartalvise tab i elleve kvartaler. Lenovo vil desuden skære 11 pct. af arbejdsstyrken væk, hvilket er ensbetydende med 2500 personer.

IT-aktier falder
Det er den globale recession, som rammer computersalget. Dell åbner 1,5 pct. lavere i 11,2 dollar, Hewlett Packard falder 0,8 pct. til 37,8 dollar, mens Apple synker 0,4 pct. til 90,7 dollar.

Sears offentliggjorde, at tøjdetailkæden forventer en fjerdekvartalsindtjening eksklusiv ekstraordinære poster på 2,44-3,09 dollar pr. aktie, hvilket er væsentligt højere end konsensus, som lød på 1,92 dollar pr. aktie.

Sears meddelte på trods af opjusteringen, at decembersalget i butikker, som har haft åbent i mindst et år, faldt 7,3 pct. efter at være blevet skadet af svagere efterspørgsel fra forbrugerne og dalende boligmarked.

Selskabet spår den justerede indtjeningen pr. aktie i 2009 til at ligge mellem 1,27 - 1,9 dollar, hvor analytikerestimatet lød på 0,53 dollar. Sears åbner 12 pct. højere i 45,4 dollar.

Den største amerikanske boligudstyrsforhandler Bed Bath & Beyonds offentliggjorde tal for tredje kvartal 2008 i onsdagens eftermarked. Selskabet meddelte om et faldende overskud for femte kvartal i træk og sænker dermed selskabets helårsforventninger, efter at kunder søgte mod storudsalg hos den konkursramte rival Linens n' Things Inc.

Aktien falder 1 pct. til 25,3 dollar. Bed Bath & Beyonds forventer nu en indtjening på 1,50 - 1,56 dollar pr. aktie for året sammenlignet med den gennemsnitlige analytikervurdering på 1,59 dollar.

Der er opkøbsrygter i medicinalsektoren, hvor det amerikanske medicinalselskab Wyeth angiveligt ønsker at købe hollandske Crucell for 1,35 mia. dollar. Det oplyser anonyme kilder til Bloomberg News.

Såfremt oplysningerne er rigtige, svarer det til en præmie på 31 pct. i forhold til onsdagens lukkekurs på Crucell. Et opkøb af Crucell giver god mening, idet det styrker Wyeths position inden for vacciner, som er et af selskabets fokusområder. Wyeth åbner 0,1 pct. højere i 38,2 dollar.

RB-Børsen