Nationalbanken: Vækst på én pct. er et opsving

Dansk økonomi er på vej ind i et moderat opsving og højkonjunktur. Det er en fordel, for efter et bragende opsving kommer næsten altid en nedtur, fremhæver nationalbankdirektør Lars Rohde.

Beskæftigelsen er et langt bedre mål for et opsving end væksten, mener direktør i Nationalbanken Per Callesen (forrest). Overordnet skal danskerne være glade for, at opsvinget ikke bare buldrer af sted, mener nationalbankdirektør Lars Rohde (bagerst). Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der skabes masser af nye job, må danskerne vænne sig til, at det i fremtiden kommer til at gå langsommere i den danske økonomi. Vores velstand er så høj, og vores teknologi så fremskreden, at en årlig vækst på 1-1,5 pct. er et opsving. Det er ikke realistisk i en længerevarende periode at nå tidligere ­tiders vækstrater på op mod tre pct. om året.

Sådan lyder det fra Danmarks Nationalbank. Budskabet kom, da Nationalbanken frem­lagde den seneste prognose for den danske økonomi. Heri kan man se, at Nationalbanken regner med en vækst i år på 1,6 pct. og det samme til næste år. I forhold til den foregående prog­nose fra sidste efterår er der tale om en mindre op­ju­stering for i år og en nedjustering på 0,2 ­procentpoint til næste år.

Målt i forhold til regeringen i form af Økonomi- og Indenrigsministeriet og de uafhængige økonomiske vismænd er Nationalbanken mindre optimistisk end vismændene, når det gælder væksten, men mere optimistisk end regeringen. På et punkt skiller Nationalbanken sig ud fra regeringen og vismændene med det højeste bud, og det er beskæftigelsen. Nationalbanken regner med en fremgang i beskæftigelsen på 39.000 ­personer i år. Det burde give en langt højere vækst, end Nationalbanken lægger op til, ­erkender direktør i Nationalbanken Per Callesen, men han fremhæver, at det er nye tider for den danske økonomi.

»Medmindre der kommer et teknologisk spring, kan vi ikke få den samme høje vækst i produktiviteten som tidligere. Jo rigere vi ­bliver, desto sværere bliver det at blive endnu rigere. Hvis der kommer en vækst på 1-1,5 pct. om året, er der tale om et opsving,« siger Per Callesen, der i lighed med bl.a. Jyske Bank og Danske Bank mener, at et opsving i langt højere grad skal måles på udviklingen i beskæftigelsen, i stedet for hvor meget vækst vi får.

»Man skal hæfte sig noget mindre ved væksten i BNP. Tallene for væksten i BNP er usikre, mens beskæftigelsen bygger på nogle langt mere sikre indberetninger,« siger Per Callesen.

Mere vækst kræver reformer

I prognosen skriver Nationalbanken, at dansk økonomi er på vej ind i et balanceret opsving og bevæger sig gradvis ind i en højkonjunktur. Men vækstmulighederne er mindre end tid­ligere, hedder det. Nationalbankdirektør Lars Rohde lægger vægt på, at selv om det går langsommere, er det en fordel for danskerne med et opsving i moderat tempo. For højt at flyve dybt at falde. I kølvandet på et kraftigt opsving kommer næsten altid en nedtur, fremhæver Lars Rohde.

Cheføkonom i den liberale tænketank Mads Lundby Hansen hæfter sig ved, at Nationalbanken skriver, at hvis vi skal have en højere vækst, kræver det reformer. Og en af vejene er at se på pensionsalderen.

»Selv en begrænset yderligere forøgelse af tilbagetrækningsalderen kan give et væsentligt bidrag til arbejdsstyrken frem i tiden og dermed til væksten,« skriver Nationalbanken i prognosen.

»Højere tilbagetrækningsalder kan fås ved at stoppe for efterlønnen eller forhøje pensions­alderen,« siger Mads Lundby Hansen.

Dansk Erhverv mener, at prognosen fra ­Nationalbanken er meget optimistisk, mens Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at den er mere realistisk.

»Hvis væksten og efterspørgslen fra udlandet ikke svigter, er der grobund for, at der kan komme mere gang i virksomhedernes investeringer. Så kan opsvinget accelerere. Opsvinget kan faktisk køre ret langt på literen. Der er i øjeblikket langt flere ledige, end de umiddelbare tal indikerer. Dermed løber Danmark ­ikke ind i generelle problemer med flaskehalse lige nu,« siger Erik Bjørsted.