Mystik om Brøndbys mange millioner

For godt halvandet år siden fik Brøndby sine aktionærer til at skyde 100 mio. kr. ind i virksomheden, der blandt andet skulle bruges til at udvikle nye forretningsområder og udbygge de eksisterende. I stedet er en stor del af pengene blevet brugt til at betale af på lån til banken, hvilket angiveligt har vakt opsigt blandt klubbens egen ledelse.

Ifølge en ekspert i fodboldøkonomi er økonomien i Brøndby IF stadig dybt afhængig af, hvordan det går de 11 spillere på banen, som her ses i et lykkeligt øjeblik efter en scoring mod Vejle i foråret, hvor Brøndby for øvrigt vandt 3-1. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Spillerkøb og udviklingen af forretningen stod øverst på dagsordenen, da Brøndby-formand Per Bjerregaard i slutningen af 2007 præsterede at hente over 100 mio. kr. på aktiemarkedet ved en emission.

Siden er det dog ikke voldsomt med investeringer, som den blågule klub på Vestegnen har foretaget. I stedet er en stor del af de mange aktiemillioner – udover køb af spillere – gået til at betale af på klubbens store gæld.

Angiveligt har det ifølge Business’ kilder i Brøndby skabt stor undren og utilfredshed i direktionen. Dels i forhold til bestyrelsen og i særdeleshed til formand Per Bjerregaard, hvor man har ment, at klubbens mangeårige førstemand endnu en gang har underprioriteret at udvikle nye indtjeningsområder, selv om det reelt var dét en del af de over 100 mio. kr. var sat af til.

Faktum er, at klubben i hele 2008 formåede at betale af på sin bankgæld for mere end 75 mio. kr. og samtidig købe spillere for næsten 68 mio. kr., selv om klubbens daglige drift kun kastede godt 26 mio. kr. af sig.

Ifølge ekspert i børsret fra Københavns Universitet Jesper Lau Hansen, er det svært at give et entydigt svar på, præcis, hvad man som selskab skal skrive i et prospekt til sine aktionærer, men han understreger, at de midler investorerne putter i pengekassen også er øremærket til de ting, som virksomheden selv har nævnt i sit prospekt.

»Som aktionær er man nødt til at se et prospekt som en helhed, og det er op til virksomhedens ledelse at fordele pengene, når de først er indbetalt. Men det skal være inden for de rammer, som selskabet selv nævner i prospektet, og de er ret snævre,« siger Jesper Lau Hansen.

To nye selskaber
Udover spillere og forretningsudvikling nævner Brøndby godt nok, at virksomheden også planlægger at bruge en del af de friske penge på at konsolidere sin finansielle situation.

Men ud fra regnskab og det faktum, at Brøndby siden emissionen i julen 2007 kun har åbnet to nye selskaber, nemlig »Food & Mind« samt klinikken »Amadeus Speciallægecenter«, kan der være reel fare for, at den tidligere mesterklub har overset det område – for i stedet at rette blikket stift mod virksomhedens gæld til banker og kredtinstitutter.

Det er uvist, hvor mange penge de nye virksomheder har kostet, men kilder tæt på klubben vurderer at en samlet pris på fem mio. kr. er realistisk, da investeringerne er forholdsvis små.

Afhængig af resultater
Ifølge partner i Deloitte Jesper Jørgensen, der er ekspert i fodboldøkonomi, betyder Brøndbys manglende investeringer uden for grønsværen, at klubben fortsat er dybt afhængig af, at den tidligere mesterklubs 11 spillere præsterer på banen.

»Brøndby har ikke nogle forretningsområder, der kan trække i den anden retning, når fodbolden går skidt. Det belaster økonomien i klubben kraftigt, og det handler derfor om at få tingene til at hænge bedre sammen, så man ikke kun har overskud, når man vinder kampe eller sælger store spillere,« fastslår han.

Brøndbys formand Per Bjerregaard, der i går så sig nødsaget til at fyre klubbens direktør Hermann Haraldsson, påpeger dog, at han bestemt mener, at klubben har brugt de penge, man hentede på aktiemarkedet, som man lovede aktionærerne.

I hentede 100 mio. kr. på Børsen sidste år. Er de blevet brugt til det, som det var meningen, de skulle bruges til?

»Ja, det er de. De er brugt til spillerinvesteringer og til nedbringelse af gæld. Vores ønske har hele tiden været at have en meget lav gæld, og det har vi. Vi har en meget lav gæld i selskabet, så vi kan agere på markedet,« siger Per Bjerregaard, der har været under hård beskydning fra omverden og klubbens trofaste fans efter fyringen af virksomhedens islandske direktør.