Mulighed for lille aktiestigning mandag

Det peger i retning af en stort set uændret åbning af det danske aktiemarked mandag, men der er mulighed for en mindre stigning.

Herhjemme vil der være fokus på medicinalkoncernen Lundbeck, der holder kapitalmarkedsdag kl. 14.

Fredag gik det danske eliteindeks, C20 Cap, på weekend med en stigning på 0,2 pct. til rekordniveauet 666,29 Mandag morgen ligger det britiske FTSE 100-indeks med en anelse faldende futures i omegnen af 0,2 pct.

Starten på ugen er samtidig årets første handelsdag i december, der har til vane at være en ganske aktiv måned for investorerne, lyder det fra investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen.

- Investorerne tager nu hul på december, som sammen med januar har for vane at være afkastgivtige. Med skuffende afkast i metaller, en uændret rente og en skuffende udvikling og afkast i emerging markets regionen, er det ikke underligt, at investorerne fortsætter med at investere i de større økonomiers aktiemarkeder, lyder det fra investeringsøkonomen i en kommentar.

På kort sigt finder Per Hansen, at der skal komme en "overraskende aggressiv" udmelding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, på dets rentemøde d. 17.-18. december, hvis det ikke skal ende med flere indeksrekorder. Fredag satte det danske eliteindeks for 44. gang i år indeksrekord.

- Investorerne bør dog huske på, at vi er i den absolutte sidste del af opturen, og at skuffende vækstrater i 2014 kan være en udløsende faktor for den 10 pct. korrektion eller mere, som vi ikke har oplevet i aktiemarkederne i 2013, pointeres det af Per Hansen.

Blandt C20-selskaberne vil en del opmærksomhed ligge omkring Lundbeck og dets kapitalmarkedsdag, hvor der ventes nyt om den vigtige lancering af antidepressivet Brintellix.

Fredag lukkede Lundbeck i 120 kr. efter en stigning på 1,4 pct.

Credit Suisse sætter Carlsberg på sin fokus-liste, CS Focus List, og løfter kursmålet til 680 kr. fra 660 kr. Anbefalingen er uændret "outperform". Det fremgår af en kommentar fra banken.

Carlsberg lukkede fredag i 601,5 kr.efter at have hævet sig 0,8 pct.

Det indiske marked får stigende betydning for biotekselskabet Novozymes, der over de seneste år er blevet markedsleder af industrielle enzymer i landet med en markedsandel på mere end 48 pct. Det fortæller administrerende direktør i Novozymes, Peder Holk Nielsen, i et interview med The Times of India.

- Det indiske marked vokser nu meget hurtigt, og globalt set udvikler det sig til et meget betydeligt marked for Novozymes. Vi ser en vækst på 20 til 30 pct. om året. Indien ligger i toppen af diagrammet for emerging markets, når det kommer til vækst, og det rapporterer bedre vækst end Kina gør. Jeg vil faktisk sige, at Indien i dag formentlig er mellem vores top fem markeder i dag, siger Peder Holk Nielsen til avisen.

Novozymes faldt fredag 1,1 pct. og lukkede i 212,3 kr.

FLSmidth bekræftede fredag rygterne om, at selskabet har modtaget en hensigtserklæring fra Qatar National Cement Company (QNCC) på levering af en ny cementfabrik i Qatar.

Qatar-avisen The Peninsula skriver mandag, at der er tale om en kapacitetsudvidelse af produktion fra 18.500 ton klinker dagligt til omkring 22.000 tons. Og at kontrakten ventes underskrevet i næste måned. Prisen for udbygningen af fabrikken skulle ifølge avisen var 1,19 mia. qatar riyal (180 mio. kr.)

Aktien i FLSmidth endte fredag i 287,1 kr. efter at være steget 0,4 pct.

Alm. Brand Markets har mandag sænket sin anbefaling på Pandora, så der for smykkeproducenten nu anbefales "neutral" mod tidligere "køb". Samtidig er kursmålet løftet til 300 kr. mod før 280 kr. Det fremgår af en meddelelse fra Alm. Brand Markets.

Pandora sluttede fredagen i 284,8 kr. efter et fald på 0,1 pct.

Uden for C20-regi tabte fodboldklubben Brøndby IF søndag aften 1-3 i New Firm-derbyet mod FC København i Superligaen.

Aktierne i henholdsvis Brøndby IF og Parken Sport & Entertainment lukkede fredag i 2,94 kr. og 79 kr.