Motorola og Boeing trak markedet lavere

De amerikanske aktiemarkeder lukkede mandag lavere, da stigende bekymringer for teknologisektoren har fået investorerne til at trække følehornene til sig forud for regnskabsaflæggelserne i denne uge fra blandt andet Microsoft og Qualcomm.

Teknologosektoren har vendt rundt på en tallerken, efter de skuffende fremtidsudsigter i forrige uge fra Apple og Intel. Den dårlige stemning blev understøttet af store fald hos Motorola og Boeing.

S&P 500 lukkede 0,5 pct. lavere i 1423, mens Dow Jones Industrial lukkede 0,7 pct. lavere i 12.477. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 0,8 pct. lavere i 2431.

- Markedsdeltagerne er nervøse, udtalte chefanalytiker hos Canaccord Adams, Joe Ranieri, til Bloomberg News. Vi har haft nogle gode kvartaler i træk for teknologisektoren, men problemet er så, at der skal mere og mere til for at kunne imponere investorerne, bemærkede analytikeren.

Den amerikanske mikrochipproducent Texas Instruments kom sent mandag med sit regnskab for fjerde kvartal, der lå i den høje ende af egne nedjusterede forventninger. Indtjeningen kom ind på 668 mio. dollar, eller 45 cent pr. aktie, hvilket er en vækst på 2 pct. fra samme kvartal i fjor. Omsætningen steg godt 4 pct. til 3,46 mia. dollar. Væksten er fortsat drevet af stor efterspørgsel på mikrochip til mobiltelefoner. Prognoserne for det kommende kvartal lå en smule konservativt i forhold til markedsestimaterne. Men aktien steg alligevel i et ellers negativt marked, oven på offentliggørelsen. Aktien lukkede 0,7 pct. højere i den ordinære handel og steg yderligere 2,8 pct. i eftermarkedet til 29,4 dollar.

Den amerikanske flyproducent Boeing stod mandag for det største fald i Dow Jones Indekset, da investorerne var bekymrede for, hvorvidt en række nye flyordrer bliver forsinkede. Samtidig sænkede finanshuset Wachovia sin anbefaling af aktien til neutral fra outperform på udsigten til en potentiel forsinkelse af flytypen Boeing 787. Aktien lukkede 3,4 pct. lavere i 85,6 dollar.

Den amerikanske producent af mobiltelefoner og mobilnetværk Motorola faldt tilbage med 2,9 pct. til 18,7 dollar.

Investorerne udtrykte deres skuffelse ovenpå regnskabsaflæggelsen fredag i sidste uge, hvor der blev oplyst at selskabet ikke forventer en forbedring af indtjeningsmarginalen før andet halvår i år.

Flere andre teknologiaktier faldt tilbage, da netværksgiganten Cisco lukkede 0,6 pct. lavere i 26,5 dollar, mens computerproducenten Dell faldt 2,1 pct. til i 24,5 dollar.

Den næststørste producent af mikroprocessorer til pc'er, efter Intel, Advanced Micro Devices (AMD), faldt tilbage på nyheden om et øget samarbejde mellem rivalen Intel og Sun Microsystems.

Investorerne frygtede at samarbejdet ville kunne fjerne en del af AMDs omsætning, som AMD henter fra en eksklusivaftale med Sun Microsystems. Selskabet præsenterer sit regnskab tirsdag, men mandag lukkede aktien 1,1 pct. lavere i 17,5 dollar.

Verdens største medicinalkoncern Pfizer præsenterede et overskud for fjerde kvartal på 1,49 mia. dollar, eller 21 cent pr. aktie, hvilket er en tilbagegang på 43 pct. fra samme kvartal i fjor. Eksklusiv ekstraordinære poster indtjeningen på 43 cent pr. aktie, hvilket oversteg analytikerestimatet med en enkelt cent. Omsætningen var også marginalt bedre end ventet, da den landede på 12,6 mia. dollar. Aktien faldt alligevel 1 pct. tilbage til 27 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lukkede tirsdag 0,1 pct.

lavere i 17,408.

RB-Børsen