Mørke politiske skyer over Wall Street

De amerikanske politikeres stridigheder i Washington fortsatte mandag med at sætte sine spor i de finansielle markeder og på Wall Street var der aktiefald.

Et kompromis om budgettet synes langt fra at være under opsejling, og med gældsloftet flettet ind i de politiske overvejelser, står USA tæt på en betalingsstandsning, hvis ikke politikerne kan blive enige. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MOORE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et kompromis om budgettet synes langt fra at være under opsejling, og med gældsloftet flettet ind i de politiske overvejelser, står USA tæt på en betalingsstandsning, hvis ikke politikerne kan blive enige.

En betalingsstandsning vurderes at få kaotiske konsekvenser for ikke bare USA's stilling som verdens økonomiske supermagt nummer et, men for hele det globale vækstbillede, hvilket mandag fik den kinesiske vice-finansminister til at løfte en pegefinger og lufte den kinesiske bekymring over den manglende beslutningsdygtighed i Kongressen på Capitol Hill.

Dow Jones Industrial Average sluttede mandag med et fald på 0,9 pct. i 14.936,24, mens det bredere S&P 500-indeks endte 0,9 pct. lavere i 1676,12. Dermed er S&P 500-indekset på det laveste niveau i mere end en måned.

Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med et fald på 1,0 pct. i 3770,38.

Og kursfaldene fortsatte tirsdag morgen i Asien, hvor de amerikanske aktiefutures startede med minusser på 0,2 pct. Markedet har dog rettet sig, og ved 6-tiden tirsdag morgen ligger Dow Jones og S&P 500 furerne med fald op 0,1 pct., mens Nasdaq futures stiger 0,1 pct.

Den politiske skyttegravskrig har fået mange investorer til at trække sig fra markedet og forholde sig afventende.

- Omsætningen er meget begrænset, så jeg tror, at investorerne forsøger at føle sig vej gennem det her. For hver dag der går uden nogen form for løsning eller i det mindste et håb om en løsning, bliver markedet bliver mere og mere bekymret over, hvad det endelige udfald bliver, siger investeringsstrateg Walter Todd fra Greenwood Capital i South Carolina til Bloomberg News.

Den verbale nervekrig nåede nye højder over weekenden, efter at formanden for Repræsentanternes Hus - republikaneren John Boehner - pointerede, at Repræsentanternes Hus ikke kan godkende en forhøjelse af gældsloftet uden at andre politiske krav bliver accepteret. Han understregede, at USA kan komme til at misligholde sin gæld, hvis ikke præsident Barack Obama vil forhandle om kravene.

Præsident Obama har på den anden side adskillige gange understreget, at han ikke vil forhandle om gældsloftet, men har i stedet udfordret Kongressens republikanere til at hæve gældsgrænsen. Først da er han villig til at gå til forhandlingsbordet.

Det manglende budget har medført, at hundredetusinder af offentligt ansatte er sendt på ufrivillig orlov, hvilket igen har har som resultat, at de økonomiske nøgletal, som markedet under normale omstændigheder baserer en stor del af vurderingen på, er blevet udskudt. Fredag i sidste uge gik det ud over den særdeles vigtige beskæftigelsesrapport og i indeværende uge er der også tvivl om at det stærkt vækst-indikerende detailsalg vil blive offentliggjort.

Med regnskabs-sæsonen stående for døren, vurderes den politiske situation at kunne give en mere negativt billede af forventningerne hos virksomhederne, end det ellers ville være tilfældet.

- Nogle er lidt nervøse for, at virksomhederne kommer til at bruge usikkerheden i Washington som undskyldning for at ikke at være lige så optimistiske for fjerde kvartal af i år og for 2014, som det ellers er indikeret på nuværende tidspunkt, siger analytiker Darren Bagwell fra Thrivent Asset Management i Minneapolis til Bloomberg News.

/ritzau/FINANS