Mød mr. Dow og mr. Jones – Wall Streets kendte aktieindeks fylder 125 år

Dow Jones Industrial Average – et af verdens ældste aktieindeks – fylder 125 år. Siden sin første handelsdag i 1896, har indekset udviklet sig med den amerikanske økonomi, og datidens store industriselskaber er nu byttet ud med blandt andet bankgiganter, softwarevirksomheder og mediekonglomerater.

Wall Street under børskrakket i 1929. Dow Jones Industrial Average havde på det tidspunkt eksisteret i 33 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort tillykke til verdens nok mest kendte aktieindeks, Dow Jones Industrial average.

I denne uge kan indekset nemlig fejre rund fødselsdag, da det er 125 år siden, det havde sin debut på Wall Street. På indeksets første handelsdag 26. maj 1896 lukkede det i en kurs på 40,94, og er siden steget til 34.300 – en stigning på over 80.000 procent, hvilket svarer til cirka 7,7 procent hvert år i gennemsnit, ifølge data fra Wall Street Journal.

Dow Jones indekset siden sin start i 1896 Fold sammen
Læs mere

Vejen hertil har været turbulent. Dow Jones-indekset har været igennem 23 amerikanske præsidenter, 25 recessioner, to verdenskrige og et utal af børskrak – ikke mindst krakket i1929-1932, der får blodbadet under coronanedturen sidste år til at blegne. Og så er det verdens næstældste indeks, kun overgået af dets mindre kendte kusine, Dow Jones Transportation Average, der blev sammensat i 1884.

»Dow Jones-indekset er vigtigt, fordi det startede en trend med at belyse aktiemarkedet på en anden måde end kun at have fokus på enkeltselskaber. Det var det første spæde skridt til at se mere på risikospredning, som ikke fyldte så meget. Dengang tænkte man, at hvis man købte tre eller fire jernbaneselskaber, så havde man en god spredning i sin portefølje,« fortæller Niels Skovvart, afdelingsdirektør i Sydinvest, som har skrevet om aktieindeksenes historie.

Kvægfoder, sukker og kul

Dow Jones Industrial Average blev skabt af journalisten Charles Dow, redaktør og grundlægger af The Wall Street Journal, og hans kompagnon, statistikeren Edward Jones. 14 år forinden, i 1882, havde de sammen stiftet virksomheden Dow Jones & Company, der i dag er ejet af Rupert Murdochs News Corporation, men stadig udgiver Wall Street Journal.

Hverken News Corporation eller Dow Jones & Company har længere nogen ejerandel i aktieindekset, men repræsentanter fra Wall Street Journal sidder med i komiteen, der beslutter hvilke virksomheder, der får plads i Dow Jones Industrial Average. Indekset er nu ejet af S&P Global og CME Group.

Da Dow – som det også bare bliver kaldt – så dagens lys i 1896 var der kun 12 selskaber i indekset, de fleste med for længst glemte navne som American Cotton Oil, Distilling & Cattle Feeding, American Sugar og Tennessee Coal and Iron. Den eneste oprindelige Dow-virksomhed, man måske stadig kender i dag, er General Electric, der efter nogle omstruktureringer i starten nåede at have over 100 sammenhængende år i indekset, inden det i 2018 blev sparket ud. Andre virksomheder, der er kommet og gået er blandt andre Eastman Kodak Co., Sears, AT&T og General Motors.

Som navnet antyder, startede indekset med at inkludere spydspidser inden for den tunge industri, men siden er både antallet af virksomheder og sektorer blevet udvidet, så det løbende afspejler den amerikanske økonomi. I dag er 30 selskaber inkluderet i indekset, der nu rummer en lang række markedsledere inden for it, banker, energi, pharma, medier, forbrugsvarer og stadig den tunge industri. De største Dow-selskaber i dag er Apple, Microsoft, Visa og J.P. Morgan.

Den seneste store udskiftning kom i august sidste år, hvor Exxon Mobil, Pfizer og Raytheon Technologies måtte vige pladserne for Salesforce.com, Amgen og Honeywell International.

»Det er et utroligt dynamisk indeks, og der er sket mange ændringer gennem tiden. Det kan man jo også se på mange andre aktieindeks, hvis man kigger tilbage i tiden. Mange af de virksomheder, der var dominerende for 20-30 år siden, er måske helt væk i dag,« siger Niels Skovvart fra Sydinvest.

Et fremragende omdømme

Det er i dag en komité styret af S&P Dow Jones Indices, der bestemmer hvor ofte og hvilke ændringer, der skal laves i indekset. En virksomhed bliver kun tilføjet, hvis den har »et fremragende omdømme, viser vedvarende vækst og er af interesse for et stort antal investorer«, skriver S&P i sin metodeoversigt. Det er altså ikke nok bare at være en stor virksomhed med masser af handelsaktivitet på børsen. Man skal også have bred appel og være en stabil virksomhed.

»I dag kommer der hele tiden nye benchmarks til. Det nye nu er ESG-venlige, bæredygtige eller Paris-aligned indeks. Det er en skov, der kan være svær at orientere sig i, men Dow Jones har altid været der og er genkendeligt. Men er det stadig det vigtigste aktieindeks i dag? Det synes jeg ikke,« siger Skovvart.

For på trods af anerkendelsen ved at komme med i Dow, har indekset ikke helt den samme vægt som i gamle dage, vurderer han.

»Virksomhederne i indekset er vigtige nok, men det er jo kun 30, man kigger på. Som porteføljeforvalter er det ikke et indeks, man styrer efter, fordi det trods alt er ret smalt i forhold til eksempelvis S&P 500 eller Russell. Der kommer man bredere ud, så det er langt mere interessant at se på,« siger han.

I Danmark har vi haft et eliteindeks a la Dow Jones Industrial Average siden 1989, hvor KFX-indekset startede 3. juli. Siden har det skiftet navn til OMXC25 og er blevet udvidet fra 20 til 25 selskaber.