Moderat fremgang for de danske aktier

C20-indekset kastede mandag glans over Københavns Fondsbørs med en fremgang på 1,0 pct. til 476,68, mens udviklingen på de udenlandske aktiemarkeder var grumset. Genmab og Vestas endte med de største C20-stigninger.

Biotekselskabet Genmab lukkede 3,6 pct. højere i kurs 317. Vestas-aktien endte 2,4 pct. højere i kurs 495,5, og vindmølleaktien fortsætter dermed de seneste dages optur.

- Der er spekulation om, at de amerikanske myndigheder vil forny den nuværende støtteordning, som udløber ved udgangen af 2008. Det vil være et stærkt signal for Vestas, og det understøtter de høje vækstforventninger, der er til selskabet i de kommende år, skrev Nordea, som er positiv på Vestas-aktien.

Over middag fik vindmøllebranchen nyt fra Dong Energy, som vil opføre og drive de to engelske havmølleparker Walney Island og Gunfleet Sands II.

- Dong Energy har valgt Siemens som leverandør til Gunfleet Sands II, mens der endnu ikke er sket et endeligt valg af leverandør til Walney Island, sagde ir-chef hos Dong, Steen Juul Jensen, til RB-Børsen.

Novo Nordisk lukkede i kurs 336, efter at insulingiganten har splittet sin aktie i forholdet 1 til 2. Novo Nordisk lukkede fredag i kurs 647 eller omregnet efter split i 323,5 kr. Dermed understøttede Novo-aktien C20-indekset.

Carlsberg tabte 2,2 pct. til 635. Carlsberg og Heineken er parat til både at lytte og flytte sig, hvis ledelsen i Scottish & Newcastle (S&N) kan fremlægge argumenter for en højere værdi af bryggeriet end de godt 100 mia. kroner, som den dansk-hollandske alliance er parat til at betale for S&N i den igangværende ølkrig. Det sagde Carlsberg-topchefen Jørgen Buhl Rasmussen til dagbladet Børsen.

GN Netcom, der er et datterselskab i GN Store Nord, har fået en patentsag på nakken i USA. Bose Corp har indleveret en patentklage med henblik på at blokere import til USA af støjreducerende hovedtelefoner, der blandt andre sælges af GN Store Nord, Panasonic og Logitech. Det skrev Danske Bank mandag. GN Store Nord lukkede 1,3 pct. højere i kurs 40.

Søndagens valg i Venezuela lå sandsynligvis bag mandagens kursstigning i ØK-aktien, vurderede analytikerne hos Nordea. ØK-aktien lukkede 4,6 pct. højere i kurs 365.

- ØK stiger pænt, hvilket formentlig skal tillægges søndagens afstemning i Venezuela, som ikke gav præsident Hugo Chavez mandat til forfatningsændringer. Visse grupper frygtede, at en stemmemajoritet til Chavez ville være skridt mod en diktaturstat, skrev chefrådgiver Claus Paaske Larsen.

Biotekselskabet Pharmexa præsenterer data fra GV1001-forsøg på en AACR (American Association for Cancer Research)- konference i San Francisco. Biotekaktien endte 1,6 pct. højere i kurs 9,5.

RB-Børsen