Mislykket tyrkisk statskup standser olieprishop

Stigningen i prisen på Nordsøolie tager mandag morgen en pause efter det fejlslagne forsøg på et militærkup i Tyrkiet i weekenden.

Foto: BULENT KILIC. det fejlslagne forsøg på et militærkup i Tyrkiet i weekenden får konsekvenser for olieindustrien.
Læs mere
Fold sammen

Tyrkiet er mellemled i transporten af olie fra Rusland og Irak til middelhavsområdet - både ved hjælp af rørledninger i landet samt olietankere, der losser i tyrkiske havne - og derfor er der en afventende stemning på markedet:

- Der er naturligvis bekymring omkring situationen, siger Ric Spooner, chefmarkedsstrateg ved CMC Markets, til Bloomberg News.

Ifølge det tyrkiske energiministerium skulle olietransporten dog fungere normalt, skriver Bloomberg News.

Futures på en tønde af den europæiske referenceolie bliver mandag morgen handlet til 47,68 dollar per tønde. Fredag ved dansk lukketid kostede en tønde 47,78 dollar. Forinden havde prisen været stigende et par handelsdage efter et dyk som følge af stigende amerikanske råolielagre.

Den amerikanske referenceolie, WTI, bliver mandag morgen handlet til 46,00 dollar per tønde mod 45,97 dollar per tønde fredag klokken 17.

På guldmarkedet bliver prisen fortsat sendt ned efter en prisstigning som følge af det overraskende resultat af den britiske EU-afstemning, hvor briterne valgt at vende samarbejdet ryggen.

Mandag morgen koster en ounce guld 1328 dollar mod 1325 dollar fredag eftermiddag ved dansk lukketid.