Mislykket milliardsalg presser kinesisk ejendomsgigant og præger markederne

Et mislykket frasalg af servicedelen hos den kinesiske ejendomsgigant Evergrande sender selskabet endnu tættere på konkurs. Situationen skaber usikkerhed om det kinesiske ejendomsmarked og truer med lavere vækst. Situationen har præget markederne.

Den kinesiske ejendomsgigant Evergrandes aktiekurs faldt kraftigt torsdag, efter at et muligt frasalg af selskabet serviceafdeling er faldet til jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jerome Favre/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om den kinesiske ejendomsgigant Evergrande lakker mod enden. Efter at et frasalg af ejendomsgigantens serviceafdeling til firmaet Hopson Ltd. er faldet til jorden, er aktiekursen faldet kraftigt torsdag.

Samtidig er selskabets boligsalg gået totalt i stå. Dermed kommer der ikke penge i kassen, og det betyder, at selskabets endeligt er nært forestående. Evergrande kan nok næppe betale tilbage på den gæld, der er blevet udsat, og deadlinen er i denne uge.

»Det her er nok det endelige dødsstød til dem. Der var nok heller ikke mange, der havde regnet med, at de ville kunne overleve de betalinger, som udløber i den her uge. Så teknisk set står de nok i en default (betalingsstandsning, red.), når vi når weekenden,« siger Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank.

Spørgsmålet er så, hvor meget Evergrandes sandsynlige betalingsstandsning kommer til at påvirke den samlede kinesiske ejendomssektor.

»Det er selvfølgelig skidt for Evergrande, men det er ikke noget, der ændrer det store billede helt vildt. Så havde vi nok også set markederne reagere mere kraftigt, hvis det var tilfældet. Men selvom Kina ikke går ind i sådan et totalt kollaps, så er der ikke nogen tvivl om, at den kinesiske vækst vil blive ramt af det her,« siger Allan von Mehren.

Markederne påvirket

Situationen på det kinesiske ejendomsmarked og den risiko, det har i forhold til den globale vækst, har dog også påvirket markederne torsdag.

USA er åbnet i rødt, og det store Dow Jones-indeks er nede med 0,2 procent. Indeksene US 500 og S&P 500 er åbnet lige omkring nulpunktet. Tesla-aktien er steget med 3,7 procent, på trods af at virksomheden i tredje kvartal ikke kunne levere den fremgang i omsætningen, som analytikerne ifølge Bloomberg forventede. Tesla præsenterede en fremgang i omsætningen på 57 procent til 13,76 milliarder dollar. Det var lavere end det forventede 13,91 milliarder dollar.

På det hjemlige marked er det danske eliteindeks steget med 0,2 procent. De danske vindere blev Mærsk og Bavarian Nordic, som steg med henholdsvis 1,4 og 2,9 procent.

I Europa er der dog et noget andet billede. Det tyske DAX-indeks er nede med 0,1 procent, mens det britiske FTSE 100-indeks er faldet med 0,28 procent.