Minister lader omstridt milliardgebyr leve videre

Trods massiv kritik vil regeringen ikke forbyde den omstridte formidlingsprovision, meddeler erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen på Finansrådets årsmøde. Forbrugerrådet Tænk er "uforstående", mens økonom kalder rapporten for "frygtelig uambitiøs".

Troels Lund Poulsen ved Finansrådets årsmøde mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Der er ikke udsigt til et fuldbyrdet opgør med et af nyere tids mest omdiskuterede bankgebyrer lige med det samme.

Gebyret, der bærer det halvtunge navn formidlingsprovision, har været genstand for intens debat, siden det for år tilbage kom frem, at landets pengeinstitutter tjener tykt på at kanalisere private investorer ud i investeringsforeninger i en manøvre, hvor bankerne bliver kritiseret for at tage sig dobbelt betalt.

På Finansrådets årsmøde mandag stod erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) dog fast på, at han ikke er tilhænger af et totalforbud.

Han vil nøjes med at indføre et forbud mod formidlingsprovision ved porteføljeordninger, men afviser samtidig et totalforbud.

»Jeg mener derimod ikke, det er hensigtsmæssigt med et forbud, når det gælder de selvforvaltede ordninger. Her er der ikke de samme potentielle interessekonflikter, ligesom det er vigtigt at fastholde små investorers adgang til individuel rådgivning,« lød det fra Troels Lund Poulsen.

Udmeldingen kommer på baggrund af en arbejdsrapport, der er blevet udarbejdet om området og offentliggjort mandag.

Kritikere af ordningen mener, at banker i visse tilfælde tager sig dobbelt betalt, når de eksempelvis sender kunder videre til egne investeringsforeninger, hvorefter investeringsforeningen betaler banken for den øvelse med penge, der kommer fra investorernes afkast.

Samtidig kom det tidligere på efteråret frem, at bankerne i det første halve år af 2015 modtog to milliarder fra investeringsforeningerne, hvilket var en fordobling sammenlignet med 2010, selv om antallet af kunder er faldet fra 835.000 til 776.000.

Hos Forbrugerrådet Tænk, der har været fast kritiker af gebyret, undrer man sig over, at der ikke er kommet et totalforbud mod gebyret.

»Det er vi uforstående overfor. Vi ved, at der er banker, hvor rådgivningen er styret af de her formidlingsaftaler, og at kunderne bliver afskåret fra en redelig rådgivning,« siger Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Privatøkonomisk rådgiver Marianne Thørs fra Confida mener, at rapportens anbefaling er kommet for, at det ikke skal gøre alt for ondt på bankernes pengepung.

»Det er en tredjedel af kunderne i Danmark som hjælpes – bedre end ingenting, men er frygteligt uambitiøst. Flertallet af kunder skal fortsat betale for noget, de ikke får – rådgivningen,« siger Marianne Thørs, der mener, at det er fair nok, at de 35 pct, som er i en porteføljeplejeordning, ikke skal betale dobbelt.

Hun mener, at der er to modeller til at løse hele problematikken med formidlingsprovisionen på. Den ene er, at alle provisioner forbydes, men at bankerne opkræver det, som det koster at modtage rådgivning i banken.

»Den anden er, at investeringsforeningerne opretter en A-model med provision og en B-model uden. Så kan kunder, som ikke modtager rådgivningen, købe B-modellen, og dermed er alle tilgodeset. Det vil skabe transparens, og det er noget, som der i stor skala mangler i investeringsverdenen i dag,« siger Marianne Thørs.

Adm. direktør i Investeringsfondsbranchen Anders Klinkby tager omvendt positivt mod rapporten.

»Det er en sejr for de mange helt almindelige danske opsparere, at de med den løsning, der lægges op til, fortsat har adgang til investeringsrådgivning og samtidig får forbedret deres generelle vilkår. Det er en fordel for opsparerne, at der er lagt op til nogle betydelige ændringer i og med MiFID II direktivet stiller nye og skrappere krav til både gennemskuelighed og rådgivning. Konkret bliver det meget nemmere at se, hvad man betaler, og hvad man betaler for,« siger Anders Klinkby.

Han mener, at man med et totalforbud mod formidlingsprovision ville kaste danskerne ud i et eksperiment, som man blandt andet har forsøgt sig med i Holland. Det har ifølge Anders Klinkby ikke været nogen succes.