Mineselskaber løftet af godt nyt fra Kina

De europæiske aktiebørser viste mandag generelt gode takter anført af de mine-relaterede aktier, der nød godt af opløftende nøgletal fra Kina.

Samtidig var der positive bidrag fra regnskabsfronten fra blandt andre HSBC og PostNL, mens Ryanair skuffede.

Det britiske FTSE 100-indeks steg 0,4 pct. støttet af en stigning til HSBC på 2,3 pct. efter storbankens regnskab for tredje kvartal. Før skat tjente banken 4,5 mia. dollar, hvilket er en solid fremgang fra 3,5 mia. dollar i samme periode året før. Ifølge analysehuset Bernstein var resultatet 2 pct. bedre end konsensusforventningerne.

I London steg mineselskaberne endvidere over en bred kam efter en positiv udvikling i de kinesiske indkøbschefers forventninger. Antofagasta, Fresnillo og Rio Tinto steg mellem 3,2 og 4,5 pct. Blandt taberne fandtes dog Weir Group med et fald på 3,7 pct., efter at mineudstyrsproducenten nedjusterede forventningerne med reference til forsinkelser inden for mineindustrien og en svagere end ventet bedring inden for sin energiforretning.

Det irske lavprisflyselskab Ryanair nedjusterede ligeledes forventningerne til hele året og venter nu et overskud på 500-520 mio. euro, hvor flyselskabet tidligere ventede et resultat i intervallet 570-600 mio. euro.

- Folk har fået færre penge mellem hænderne. Vi havde en stærk august, men siden da er vi begyndt at se et svækket miljø, siger Ryanairs finansdirektør Howard Millar til Bloomberg.

Ryanair-aktien faldt i Dublin 12,5 pct., og i London dykkede konkurrenten Easyjet 5 pct.

I Amsterdam steg PostNL 7,8 pct. efter en opjustering af forventningerne til et resultat på mellem 130 og 160 mio. euro. Den tidligere prognose var på 50 til 90 mio. euro.

På børsen i Paris faldt Alcatel-Lucent derimod 3,1 pct. efter nyheden om, at selskabet vil rejse 955 mio. euro gennem en kapitalforhøjelse.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk