Milliardlån til presset bilgigant

Den amerikanske regering tildelte sent fredag den hårdt pressede bilkæmpe Chrysler et statslån på 4 mia. dollar (21 mia. kr.). Det sker to dage efter at General Motors modtog lignende nødhjælp.

Det bekræfter ledelsen i Chrysler samt de amerikanske myndigheder overfor Reuters.

Lånene har været undervejs et stykke tid og kommer efter at både General Motors og Chrysler har meddelt, at de bliver nødt til at få hjælp fra staten for at betale regningerne til deres leverandører.

Bilsalget er faldet dramatisk og drænet pengekasserne i bilindustrien samtidig med at de fastlåste pengemarkeder har gjort det umuligt at rejse finansieringen på anden vis.

Der foreligger ingen officiel forklaring på, hvorfor nødhjælpen til Chrysler først kommer to dage efter, at Bush-administrationen kastede en redningskrans efter General Motors.'

Som led i planen er det en betingelse, at bilproducenterne genforhandler løn og øvrige ansættelsesvilkår for både chefer og medarbejdere. Samtidig skal de to virksomheder lægge deres regnskaber åbent frem for myndighederne, som vil kunne sige nej til transaktioner over 100 mio. dollar.

Det er anden gang, at den amerikanske regering redder Chrysler. Første gang var for 28 år siden. I denne omgang bad Chrysler om et lån på 7 mia. dollar, men fik altså 4 mia.

Hos rivalerne Ford Motor Co har man ikke bedt om statslån, men derimod en kredit, som man kan bruge af, hvis situationen forværres.