Middagsaktier: Vestas trækker positivt C25 efter stærk ordrestorm

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Med Vestas helt i front er de danske aktier i god gænge tirsdag formiddag, hvor der ellers er næsten ligelig fordeling mellem stigende og faldende papirer.

C25-indekset stiger med 0,2 pct. til 1143,43.

Vestas blæser til tops, efter at vindmølleproducenten mandag - der var sidste dag i tredje kvartal - hentede en stor pose ordrer og dermed nu har bud efter endnu et år med en rekordstor ordreindgang samlet set.

»Vi fastholder købsanbefalingen af Vestas-aktien efter en opmuntrende og stærk ordreslutspurt i tredje kvartal, der i hvert fald indtil videre modbeviser kortsigtede skeptikere og kurssvaghed. Vi løfter vores estimat for ordreindgangen i 2019 til 17.000 megawatt (MW) fra 16.000 MW,« skriver aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank i en kommentar.

Vestas hentede tirsdag ordrer med en samlet kapacitet på 1617 MW, og dermed er årets samlede ordrehøst nu oppe på 11.335 MW - kun små 3 gigawatt (GW) fra sidste års rekord på 14.214 MW.

Lover godt for 2020

Med til historien hører det også, at der endnu ikke er indregnet uannoncerede ordrer for tredje kvartal i totalen for i år, hvor der også mangler både annoncerede og uannoncerede ordrer for fjerde kvartal.

I fjerde kvartal sidste år hentede Vestas ordrer for samlet godt 5,5 GW, så vejen til endnu en rekord synes banet. Samtidig er udsigterne for næste års aktivitetsniveau også forbedret.

»Vi er positivt overraskede over den stærke afslutning på kvartalet, der sammen med en rekordhøj ordreindgang i første halvår lover godt for aktivitetsniveauet gående ind i 2020 med udsigt til en stigning i antallet af overleverede MW på 14 pct.,« skriver Jyske Bank-analytiker Janne Vincent Kjær i en kommentar.

»Vestas har dog allerede sikret 9 GW til levering i 2020 - svarende til 61 pct. af vores helårsestimat på 14,7 GW. Det er markant mere end i samme periode sidste år,« fortsætter hun.

Vestas-aktien stiger med 2,1 pct. til 543 kr.

Stort fokus på nøgletal

Generelt er investorerne lidt afventede i tirsdagens marked, mens de store makrotemaer og politiske temaer fortsat fylder en del.

Der er ingen større nyheder om hverken handelskrigen, brexit eller den potentielle rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump, og derfor vender handlerne i stedet blikket mod de mange nøgletal, der skyller ind i denne uge.

»Det er lidt de samme temaer, der stadig kører. Det er en rigtig tung nøgletalsuge, som investorerne holder meget øje med. Der har været svaghed i industrisektoren. Vi har set okay nøgletal fra Japan fra morgenstunden, og det gør måske en lille positiv forskel i dag,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Tirsdag kan investorerne desuden få nyt fra USA, hvor der offentliggøres både PMI- og ISM-tal fra industrisektoren, der har været den helt klart svageste del af de samlede opgørelser på det seneste, hvor servicesektoren har trukket op og sørget for et godkendt samlet niveau.

ISS ramt af sænket anbefaling

Med i bunden af C25 er serviceselskabet ISS, der har måttet se sin anbefaling hos amerikanske Jefferies blive sænket til "hold" fra "køb", og samtidig er kursmålet blevet sænket til 180 kr. fra 255 kr.

»Vi tror, at ISS kommer til at misse sine pengestrømsforventninger til hele året, og vi ligger 4 pct. under konsensus og 9 pct. under den lave ende af selskabets forventningsinterval,« skriver Jefferies i en analyse.

ISS-aktien falder med 1,7 pct. til 166,55 kr.

Allernederst i eliteindekset er Novozymes, der falder med 2,6 pct. til 280,60 kr. uden større bagvedliggende nyheder som forklaring.

Mandag sænkede JPMorgan dog sin anbefaling af enzymaktien til »undervægt« fra »neutral«, og kursmålet blev reduceret til 270 kr. fra 275 kr. Det fik aktien til at falde 0,6 pct. på ugens første dag, og tirsdag fortsætter nedturen.

Blandt de positive indslag er også Danske Bank, der nu endelig har lukket og slukket helt for de estiske aktiviteter, der var centrum for hvidvaskskandalen i banken.

Den estiske filial er således tirsdag trådt i likvidation, oplyser Danske Bank i en pressemeddelelse.

Aktien stiger med 1,5 pct. til 96,80 kr.

Generelt har finansaktierne det også fint tirsdag, hvor renterne igen stiger. Det trækker også Jyske Bank med op med en fremgang på 0,9 pct. til 223,20 kr.

/ritzau/FINANS