Middagsaktier: Spurt i Pandora og Novozymes trækker C25 over Europa

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Max Rossi

Trods et plus på 4,3 pct. til 302,50 kr. til dagens regnskabsaktuelle C25-aktie, Novozymes, passeres den med afstand i eliteindekset af Pandora, som indtager toppladsen med en stigning på 11,8 pct. til 323,20 pct.

Dermed bidrager de to aktier til en fremgang i C25-indekset på 0,2 pct. til 1143,34 onsdag middag, hvor de europæiske aktiemarkeder generelt udvikler sig i en mere sur retning med et fald for det brede Stoxx 600-indeks på 0,1 pct. - præget af fortsat usikkerhed om brexit-processen.

»Det er jo brexit, der fylder det meste. Der kom ikke så meget yderligere afklaring tirsdag, så nervøsiteten og usikkerheden er der stadig. Det kan ende med alt, og det kan komme til hurtigt valg,« siger Mads Zink, der er chefaktiehandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

»Derfor startede Europa i minus. Danmark er så lige gået i plus, men det skyldes nok, at Pandora og Novozymes trækker Danmark op,« fortsætter han.

Forklaringen bag stigning til Pandora er ifølge Mads Zink entydigt, at Carnegie har løftet sin anbefaling af aktien til »hold« fra »sælg«.

Netop Carnegie har ellers været meget skeptisk over for aktien og har i en periode anbefalet »sælg«, hvilket ved flere lejligheder har sendt aktien i bund, når der kom nye negative analysenotater på gaden.

»Den er ret volatil for, hvad der kommer fra dem. Men de har trods alt kun løftet den til »hold« og hævet kursmålet til mindre, end den handles til nu. Vi ser så også ofte, at aktien korrigerer på det nogle dage efter,« påpeger Mads Zink.

Kursmålet er hævet til 275 kr. fra 225 kr.

Mads Zink mener ikke, at de seneste dages stigning i smykkeaktien har baggrund i den nye anbefaling fra Carnegie. Her er der ifølge chefaktiehandleren mere tale om en effekt af afdækning af short-positioner.

Ingen overraskelser fra Novozymes

Norvozymes kom for nylig med en nedjustering af forventningerne, og overraskelsesmomenterne i onsdagens regnskab var derfor begrænsede.

»Men alle havde måske ventet, at der skulle komme et rigtig dårligt regnskab fra dem, og det skulle de så købe ind på. Så jeg ser stigningen i det lys. Jeg ser ikke noget i regnskabet, der gør, at den skal stige næsten 5 pct.,« siger Mads Zink.

Novozymes kom ud af tredje kvartal med et overskud på 638 mio. kr. mod 807 mio. kr. i tredje kvartal 2018.

Mærsk bidrager til fremgang

De indekstunge Mærks-aktier er med på plussiden med et en stigning til B-aktien på 0,9 pct. til 8468 kr. Og her er der ifølge Mads Zink tale om efterdønninger efter opjusteringen fra rederigiganten i sidste uge. Der er ikke nyt fra handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, som bidrager til stigningen i de to aktier, konstaterer han.

Derudover har Mærsk har fået løftet sit kursmål til 9000 kr. fra 8500 kr. af Deutsche Bank.

I bunden af C25 taber Genmab 1,6 pct. til 1406,75 kr. uden selskabsspecifik begrundelse - ud over at aktien klarede sig godt tirsdag.

Med i bunden falder Simcorp 1,1 pct. til 575,50 kr., efterfulgt af Lundbeck, der ligger 1,6 pct. lavere i 222,20 kr.

Medicinalaktien er sendt ned ad rangstigen hos Morningstar, der skærer anbefalingen til hold fra køb og samtidig skærer kursmålet til 229 kr. fra 280 kr. Derimod er der ikke nyt fremme om Simcorp.

Carlsberg falder 0,8 pct. til 978 kr. Onsdag har den hollandske konkurrent Heineken sænket forventningerne til væksten i driftsresultatet en smule.

Vestas, der falder 0,2 pct. til 535,80 kr., har fået anbefalingen hold af franske Société Générale, der har indledt analysedækning.

Negative renter i Ringkjøbing

Ringkjøbing Landbobank er torsdagens anden regnskabsaktuelle aktie efter at have opjusteret sine forventninger for nyligt. I tredje kvartal steg basisresultatet til 324 mio. kr. fra 263 mio. kr. i kvartalet sidste år.

Banken indfører negative renter for velhavende privatkunder og gentager de nyligt opjusterede forventninger. Aktien stiger 0,2 pct. til 473 kr.

Biotekselskabet Bavarian Nordic har fået skåret kursmålet hos Jefferies, så det nu lyder på 260 kr. mod hidtil 320 kr. Den amerikanske investeringsbank gentager anbefalingen køb efter denne uges milliardopkøb af to vacciner fra Glaxosmithkline.

Bavarian falder 0,7 pct. til 161,30 kr.

/ritzau/FINANS