Middagsaktier: SAS og Lundbeck i fokus i roligt grønt marked

Der er rolige strømninger på det danske aktiemarked på ugens første handelsdag, hvor det danske C25-indeks med et plus på 0,5 pct. til 1118,46 går imod strømmen og løfter sig over den generelle udvikling i Europa - godt trukket op af indekstunge Novo Nordisk, der stiger 1,3 pct. til 352,55 kr. uden umiddelbart bagvedliggende nyt.

Helt i toppen af indekset huserer Lundbeck-aktien, og det kan ifølge Christian Thatje, der er senioraktiehandler i Sydbank, til dels skyldes Jyllands-Postens artikel om, at ledelsen i Lundbeck investerer tungt i at sikre pipelinen af produkter.

En aktie i Lundbeck stiger mandag middag 2 pct. til 224,80 kr.

»Det er en stille start på ugen. Vi fik en rigtig fin lukning i fredags i USA og til dels også i Europa, som vi nyder godt af. I denne uge er den vigtigste begivenhed mødet mellem Kina og USA, som finder sted torsdag-fredag, og mit indtryk er, at investorerne er lidt afventende forud for mødet og gerne lige vil se det an. Så de næste par dage bliver nok lidt afventende, og det er igen det politiske billede, som står i fokus,« forklarer Christian Thatje.

Uden for eliteindekset er der fokus på Skjern Bank, som har opjusteret forventningerne til hele 2019, hvor der nu ventes et resultat før skat på 150-160 mio. kr. mod tidligere ventet 135-150 mio. kr. Det fremgår af en meddelelse fra selskabet mandag formiddag.

De væsentligste årsager til opjusteringen er en fortsat betydelig tilgang af kunder i alle Skjern Banks afdelinger samt en høj aktivitet på realkreditområdet, hvor en stor grad af konvertering trækker op.

Skjern Bank-aktien sendes op med 1,7 pct. til 60,80 kr.

SAS er ligeledes i fokus i dagens handel med nye trafiktal samt et udspil fra weekenden, hvori der lægges op til en klimaafgift på selskabets flybilletter på cirka 20-30 kr. per billet, som passagerne skal betale

Pengene skal samles i en uafhængig fond, som skal støtte forskning i grønne løsninger inden for luftfart.

»SAS og flyselskaberne har al mulig grund til at sikre, at eventuelle penge, der kommer ind i en klimaafgift, går til at hjælpe industrien med at udvikle nye brændsler - og det er det, man lægger op til her,« vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

Dagens trafiktal fra SAS viste, at luftfartsselskabet i september havde en trafikvækst på 2,3 pct. målt på antal fløjne passagerkilometer, RPK. Antallet af passagerer på selskabets rutefly var i september 2,8 mio., hvilket er 3,8 pct. højere end samme periode i 2018.

SAS-aktien stiger 2,9 pct. til 8,88 kr.

Derudover er Neurosearch også på radaren forud for selskabets ekstraordinære generalforsamling, der afholdes mandag aften i København. Her stilles blandt andet forslag om at ændre selskabets navn og en nedsættelse af aktiekapitalen.

Generalforsamlingen afholdes i forbindelse med den planlagte børsnotering af Nordic Transport Group (NTG) via den tomme børsskal. Rent praktisk sker det ved at lægge transportkoncernen ind i Neurosearch , der til gengæld udsteder nye aktier til ejerne af NTG .

Neurosearch-aktien sendes af aktionærerne op med 4,2 pct. til 99 kr.

Analyseændringer i hobevis

Tilbage i C25-indekset har DSV Panalpina fået sænket kursmålet af ABG Sundal Collier. Finanshusets kursmål for aktien er nu 825 kr. mod før 850 kr., mens anbefalingen fortsat er "køb".

DSV Panalpina-aktien glider 0,5 pct. til 624,20 kr.

Deutsche Bank har kigget på Vestas og fundet anledning til at skære 15 kr. af kursmålet, så det nu er på 610 kr. Anbefalingen af aktien er fortsat »hold«. Vestas-aktien taber 0,7 pct. til 522,60 kr.

Derudover har norske DNB sænket kursmålet for aktien i forsikringsselskabet Topdanmark til 350 kr. fra 380 kr., mens anbefalingen fortsat er »hold«. Aktien falder 0,5 pct. til 317,20 kr.

Finanshuset har også haft kig på branchefællen Tryg, hvor kursmålet er blevet sænket til 210 kr. fra 220 kr. Også her gentages anbefalingen »hold« for aktien, der alligevel stiger 0,3 pct. til 193,10 kr.

/ritzau/FINANS