Middagsaktier: Jyske Bank er sat i skammekrogen på nyhedstung dag

Arkivfoto: Middagsaktierne onsdag d. 30. oktober 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Jyske Bank er blevet sat i skammekrogen onsdag middag, efter at banken er kommet med et skuffende regnskab for tredje kvartal med blandt andet en nedpræcisering af forventningerne til hele året.

Også Sydbank har fremlagt friske regnskabstal fra morgenstunden, der viste, at basisindtjeningen er under pres. Men tallene landede ikke helt så lavt som ventet.

Samtidig er en række cykliske aktier selskaber som A.P. Møller-Mærsk, Rockwool og FLSmidth under pres. Samlet giver det dog et plus i C25-indekset på 0,2 pct. onsdag middag til 1148,7.

»Vi har fået en del nyt fra både danske selskaber og peers, der påvirker markedet. Oveni er der kommet meldinger om, at USA og Kina måske ikke når at underskrive handelsaftalen som planlagt. Og det presser traditionelt de cykliske aktier som Mærsk, Drilling og FLS,« siger Nikolaj Holmsgaard, der er ansvarlige for aktiehandel i ABG Sundal Collier.

Han henviser til nyheden om, at den delvise handelsaftale mellem USA og Kina, som blev annonceret for nogle uger siden af USA's præsident, Donald Trump, måske ikke når at være klar til underskrift i midten af november, når Trump møder sin kinesiske kollega, Xi Jinping, til Apec-mødet i Chile den 16. og 17. november.

Banker under pres

Jyske Bank falder onsdag middag med 5,2 pct. til 228,50 kr., efter at flere poster i regnskabet for tredje kvartal ikke levede op til forventningerne.

Overskuddet før skat faldt til 449 mio. kr. fra 762 mio. kr. i samme periode sidste år. Analytikerne ventede et overskud før skat op 649 mio. kr., viser estimater indsamlet af Jyske Bank selv.

Jyske Bank nedpræciserer desuden forventningerne til 2019. De lyder nu på et resultat efter skat omkring 2,0 mia. kr. mod tidligere 2,0-3,3 mia. kr.

Blandt sidepapirerne er Sydbank ligeledes kommet med opgørelsen for juli, august og september. Regnskabet viser, at basisindtjeningen er under pres, og nettoresultatet faldt i tredje kvartal til 269 mio. kr. fra 297 mio. kr. i samme periode sidste år. Analytikerne havde dog ventet et endnu større fald til 234 mio. kr. ifølge et estimat fra Bloomberg News.

Sydbank fortæller også i regnskabet, at banken med en række tiltag forsøger at skabe en bedre balance mellem indtjening og omkostninger.

Banken fastholder forventningerne, men Sydbank-aktien falder 2 pct. til 132,70 kr. ved middagstid.

Tilbage i C25 presses Danske Bank også ned med et fald på 2,4 pct. til 95,10 kr.

»Danske Bank presses med ned af dagens bankregnskaber, og generelt er sektoren under pres i Europa,« siger Nikolaj Holmsgaard.

Ørsted genvinder lidt ud af det tabte

Energikoncernen Ørsted henter onsdag en smule af det tabte med en kursstigning på 1,9 pct. til 588,20 kr., efter at en nedjustering af nogle langsigtede finansielle mål og annonceringen af en række sparetiltag tirsdag var med til at sende aktien ned med 7,4 pct. Oveni blev regnskabet for tredje kvartal offentliggjort et lille døgns tid før planlagt.

»Det har fået analytikerne til at ændre lidt på deres estimater - men ikke med 7,4 pct. Så det er naturligt nok, at aktien stiger lidt i dag,« siger ABG's analytiker.

Efter børslukketid tirsdag meddelte Ørsted desuden, at selskabet forhandler om salg af en fjerdedel af det 1100 megawatt store vindmølleprojekt Ocean Wind i USA.

Nyhederne og kursudviklingen hos Ørsted har fået ABG Sundal Collier til at sænke kursmålet for aktien til 590 kr. fra 620 kr., mens den neutrale anbefaling »hold« står ved magt.

Goldman Sachs har desuden sænket kursmålet til 885 kr. fra 950 kr., mens anbefalingen »køb« gentages.

Afklaring løfter Novozymes

Novozymes har allerede fundet en afløser for topchef Peder Holk Nielsen. Det er spanske Ester Baiget, der overtager stillingen den 1. februar 20202. Hun bliver taget vel imod af investorerne, der sender aktien op med 1,2 pct. til 314,50 kr.

»Det er direktørmeldingen, der sender Novozymes op. Det er altid positivt med en afklaring. Det kan markedet godt lide,« siger Nikolaj Holmsgaard.

Coloplast stiger onsdag middag i kølvandet på friske tal fra britiske konkurrent Convatec. Tredje kvartal viser en større end ventet vækst i salget.

Aktien går frem med 1,1 pct. til 808 kr.

Tilbage blandt sidepapirerne kunne Matas før børsåbningen onsdag fortælle markedet om et svagere end ventet salg i andet kvartal. Det har fået kæden til at nedpræcisere sine forventninger, viser regnskabet for andet kvartal af det skæve regnskabsår 2019/20.

Selskabet forventer nu en samlet omsætningsvækst på 3,5-5,5 pct. mod før 3,5-6,5 pct. Den underliggende omsætningsvækst, »like-for-like«, ventes nu at være i niveauet 0,5 pct. til 1,5 pct. mod tidligere 0,5-2,5 pct.

Matas-aktien stiger alligevel 1,4 pct. til 51,20 kr.

Resten af dagen kan investorerne - ud over at afvente aftenens rentemøde i den amerikanske centralbank - skele til danske selskabers peerselskaber i udlandet. Vestas får tal fra Sinovel og GE, mens Mærsk-investorerne kan se frem til data fra Cosco og Nilfisks ditto fra Tennants regnskab.

/ritzau/FINANS