Middagsaktier: Banker til vejrs dagen derpå i svagt rødt dansk marked

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der er fredag medvind til bankerne, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag annoncerede nye pengepolitiske lempelser, i et svagt faldende danske marked, hvor C25-indekset bakker 0,4 pct. til 1144,89.

Jyske Bank-aktien stryger op med et plus på 2,2 pct. til 211,30 kr., mens aktien i Danske Bank stiger 1,9 pct. til 103 kr. Nordea stiger også 1,9 pct. til 49,60 kr., og Sydbank kravler op med 1 pct. til 103,80 kr.

ECB annoncerede torsdag både en nedsættelse af indskudsrenten til minus 0,50 pct., nye støtteopkøb af statsobligationer og et todelt system, hvor en del af bankernes indskud hos centralbanken fritages fra den negative rente.

»Generelt er faldende renter jo negative for banker, der lever af rentemarginalen, men de kom ud med et tiering-system, der - ikke på dansk, men europæisk plan - sikrer noget af indlånet, bankerne har hos centralbanken,« siger Nikolaj Holmsgaard, der er ansvarlig for aktiehandel hos ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

»Det er en positiv ting for banksektoren i Europa, hvilket er med til at løfte hele sektoren,« fortsætter han.

Medicinalaktier fortsætter faldende trend

I den anden ende af det danske eliteindeks ligger fredag medicinalaktier som Lundbeck og Novo Nordisk, der falder 1,8 og 2,1 pct. til henholdsvis 237,70 og 335,20 kr.

Det sker, til trods for at Novo Nordisk har fået løftet kursmålet hos Bank of America - Merril Lynch til 400 kr. fra 355 kr., mens Lundbeck har fået skåret 40 kr. af kursmålet, så det nu er på 230 kr.

»Pharmasektoren har været utrolig presset de seneste par dage, så det er en fortsættelse af det, vi ser. Det er den trend, der fortsætter. Der er ikke noget selskabsspecifikt ude, som er skyld i det,« vurderer Nikolaj Holmsgaard.

Bank of America - Merril Lynch har også kigget på Genmab og løftet anbefaling til »køb« fra »neutral«. Aktien falder dog 0,6 pct. til 1367 kr.

Mærsk helt til tops trods ratefald

Helt i toppen af C25-indekset ligger ved middagstid Mærsk B-aktien, der stiger 2,3 pct. til 8142 kr. Aktien har i ugens løb nyt godt af en sektorrotation, og torsdag kom seneste nyt fra rateudviklingen i form af SCFI-indekset.

Stigningen kommer, til trods for at indekset i indeværende uge viste et ratefald på 5,1 pct. i Asien/Europa-ruterne, som er de vigtigste for Mærsk, der er markedsleder her. Det overordnede indeks faldt 3,7 pct. i denne uge.

Anbefalingen af Pandora er blevet sænket til »hold« fra »køb« hos Jyske Bank efter pæne stigninger over den seneste periode. Aktien er dog ligeglad - den fortsætter fredag op med 1,7 pct. til 307,70 kr.

Vestas-aktien falder 1,7 pct. til 544,20 kr. oven på nyheden om en udskydelse af det amerikanske offshore-projekt Vineyard Wind i Massachusetts, USA.

Her rammes selskabet indirekte, da MHI Vestas Offshore er valgt som foretrukken leverandør af møller på 800 megawatt til projektets første fase. Projektet vil næppe starte før andet kvartal af 2020, lyder meldingen nu.

ALK siger farvel til formand

ALK-Abéllo siger til marts farvel til formand Steen Riisgaard, da han ønsker at træde tilbage. Som erstatning foreslås Anders Hedegaard, tidligere topchef for GN Hearing og Bavarian Nordic. Aktien falder 0,2 pct. til 1334 kr.

Rovsing er kommet med årsregnskab for 2018/19, hvor der blev leveret den ventede fremgang, mens der dog stadig var underskud på bundlinjen. Rumfartsaktien stiger 3,5 pct. til 0,06 kr.

Fredag er der også medvind til Agat, der i løbet af dagen kommer med regnskab med andet kvartal af det skæve regnskabsår 2019/20. Aktien stiger frem mod offentliggørelsen 2,9 pct. til 3,59 kr.

/ritzau/FINANS