Mere ro om Deutsche Bank styrer bankaktier op

Læs Morten W. Langers skarpe aktietips til den kommende uge.

Foto: Kai Pfaffenbach

Ugens vindere blev de danske bankaktier. Den seneste tids nervøsitet omkring den tyske storbank bankede de europæiske bankaktier et godt stykke ned i forrige uge. Rygter om, at udenlandske investorer trak kapital ud af storbankens fonde gav ny nervøsitet, og det satte kortvarigt aktien under den vigtige psykologiske grænse på ti euro.

Efterfølgende har der været flere forsøg på beroligende meldinger, som har virket, men som ikke har indeholdt noget substans. Blandt andet fik aktien et ekstra puf op af forlydender om, at USA forhandlede med Tyskland om at bistå Deutsche Bank. Det har de amerikanske myndigheder efterfølgende afvist, dog uden at det satte aktien ned. Bundlinjen har været, at Nordea steg seks procent og Jyske Bank fem procent.

Deutsche Bank: Saglig investering, spekulation eller gambling? Overgangen mellem disse tre former for pengesatsning på værdipapirer er uden tvivl glidende. Men vi er på det seneste blevet overrasket over, at rigtig mange investorer og tilsyneladende også aktiekommentatorer i TV har investeret i Deutsche Bank aktien. Er der her tale om en saglig investering?

Vores svar er et rungende nej. Ingen investor – eller TV kommentator – har en kinamands chance for at vurdere, hvordan det går med Deutsche Bank. Men det er en spændende investering, som kan givet et afkast på plus 30-40 procent eller minus 100 procent. Problemet er naturligvis, at man som investor ikke har den mindste mulighed for at vurdere udfaldet. Især ikke efter at EU’s bankunion i princippet forbyder staterne at redde banker med statspenge – og redde aktionærerne.

Det nye er, at aktionærer og obligationsejere skal betale regningen først. Så vores budskab her er, at der er tale om ren gambling. Altså det samme som at gå på kasino og spille på rødt eller sort på roulettebordet. Er det noget man skal råde private ukyndige privatinvestorer til at investere i, endsige som halvprofessionel investor at anvende i en modelportefølje?

Vi siger nej.

Det er simpelthen useriøst og ikke så professionelt. Men det kan da godt være, at man vinder ved at sætte det hele på sort! En vigtig huskeregel i ”investering” er at man skal tage kalkulerede risici, og at der altid er sammenhæng mellem afkastmuligheder og tabsrisici. Så hvis man vil gamble, så værsgo.

Er der store underliggende skift på vej på aktiemarkedet? Vi har på det seneste konstateret, at der meget vel kan være en større sektorrotation på vej på aktiemarkederne. Der er fortsat relativt stærk tro på, at centralbankerne vil holde hånden under aktiemarkederne, så investorerne søger med lys og lygte efter nye muligheder. Der har været flere indikationer på, at investorerne ikke længere jagter de defensive aktier, fordi de er meget gavmildt prissat. Tværtimod ser det ud til, at de hjemtager gevinster her. Den seneste uge ramte det nogle af de defensive og stabile aktier som DONG, Coloplast og Carlsberg.

Meget tyder på, at investorernes risk-on tilgang til aktiemarkederne betyder, at de nu går mere ind i mere højrisikofyldte og konjunkturfølsomme aktier. Blandt andet FLSmidth klarede sig overraskende godt i den forgangne uge. Billedet er endnu ikke fuldtonet klart. Men det er en tendens vi skal holde godt øje med den kommende tid.

Hvad vil centralbankerne egentlig? Aktiemarkedet styres stort set alene af centralbankerne, og hvad vil de egentlig? Det er der for tiden stor forvirring om. Mønsteret har et stykke tid været, at skuffende nøgletal gav stigninger på aktiemarkedet, fordi det understøtter forventningen om flere pengepolitiske stimulanser. Modsat giver gode økonomiske nøgletal anledning til, at aktiemarkederne svækkes, fordi det reducerer forventningen om mere planøkonomisk stimulans. I den forgangne uge kom der flere positive signaler fra tysk erhvervsliv, og det kan presse de europæiske aktier. Modsat har signalerne for USA’s økonomi været meget mudret.

Arbejdsløshedstallene fredag fik dog markedet til at reducere forventningen til renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank i år. Overordnet trækker det hver sin vej, men fredag lagde det både et pres på tyske og amerikanske aktier. Indtil videre ser vi kortsigtet ikke stor risiko på aktiemarkederne (og så længe troen på centralbankerne er så rodfæstet). Men vi er til gengæld tæt på vigtige pejlemærker, nemlig DAX future i 10.450 og 10.200, og S&P future i 2125. Brydes disse niveauer vil vi genoverveje vores syn på aktiemarkederne.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

www.flashnews.ugebrev.dk