Mens vi venter på Grækenland

Der er en stille åbning, dog med en tendens mod det positive, i vente i fredagens tidlige aktiehandel herhjemme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en stille åbning, dog med en tendens mod det positive, i vente i fredagens tidlige aktiehandel herhjemme, efter at C20-indekset torsdag faldt med 0,58 pct. til indeks 428,73.

Investorerne kigger frem mod det græske nyvalg på søndag, og eventuelle positive bevægelser ses komme fra en pæn udvikling i den amerikanske og den asiatiske aktiehandel, hvor der var stigninger til de toneangivende indeks. Efterhånden som dagens handel går på hæld, vil der dog formentlig sprede sig mere nervøsitet.

- Jeg forestiller mig ikke de voldsomme spring i dagens handel, hvor der formentlig vil sprede sig en vent-og-se-holdning, mens investorerne afventer valgresultatet fra Grækenland på søndag. USA's aktiemarkeder klarede sig udmærket, og det kan give et positivt præg, men efterhånden vil usikkerheden forplante sig, for der er ikke nogen, der ønsker at tage for meget risiko, siger Bjørn Schwarz, der er aktieanalysechef hos Sydbank, til Ritzau Finans.

På endnu en dag, hvor det i høj grad ser ud til at blive makroøkonomiske begivenheder, der vil diktere bevægelserne, frem for selskabsspecifikke nyheder, kan banksektoren komme i fokus, efter at Moody's Investors Service har nedgraderet kreditvurderingen for en række belgiske og hollandske banker. Bevægelserne i de danske papirer ventes dog ikke umiddelbart at være store, efter at de amerikanske bankaktier klarede sig pænt, og fordi nyheden kan blive opfattet som gammel vin på nye flasker.

- Det er lidt de samme nyheder om og om igen. Det kommer ikke som den helt store overraskelse, at bankerne skal have kapital. Det helt store spørgsmål i bankverdenen bliver, hvor stort rekapitaliseringsbehovet i Spanien er. Det virker lidt komisk, at man først kaster et beløb ud (op til 100 mia. euro) og så laver beregningerne efterfølgende, siger Bjørn Schwarz.

Danske Bank, Nordea og Sydbank lukkede alle med et fald på 0,8 pct. i torsdagens handel.

Lundbeck præsenterede torsdag eftermiddag markedet for nyheden om en større omstrukturering, der blandt andet koster 600 arbejdspladser i selskabet - dog med begrænset påvirkning i Danmark. Omstruktureringen høstede umiddelbart bifald i den sene handel torsdag, og Lundbeck-aktien lukkede med en stigning på 0,9 pct. i 122,50 kr.

SAS har fået nyt fra britiske Flybe, der har fremrykket sin satsning i Danmark til august i år. Oprindeligt var Flybes plan at etablere sig på indenrigs- og regionalruter i Danmark fra 2013 gennem joint venture-selskabet Flybe Nordic, der er etableret sammen med Finnair, men den plan træder nu i kraft tidligere end ventet, skriver check-in.dk.

Branchesitet kan desuden fortælle, at der er sat beløb på, hvad den ugelange strejke blandt sikkerhedspersonalet i 14 norske lufthavne primo juni har kostet Norwegian og SAS. Ifølge brancheforeningen for norsk luftfart løber regningen for de to selskaber op mod 150 mio. kr.

SAS-aktien sluttede torsdagen med et fald på 2,8 pct. i 4,51 kr.

A.P. Møller - Mærsk er i fokus, efter at selskabets containerrederi, Maersk Line, har varslet rateforhøjelser fra den sydamerikanske vestkyst, Centralamerika og Caribien til henholdsvis Vestafrika, Middelhavet, Mellemøsten og det indiske subkontinent. Varslet lyder på en stigning på 150 dollar per tyvefodscontainer, teu, og 300 dollar per fyrrefodscontainer, feu. Mærsks B-aktie lukkede torsdag med et fald på 1,1 pct. i 36.280 kr.