Medicinal-aktier stormer frem

De toneangivende danske medicinal­aktier er startet som lyn og torden, hvor både Novo Nordisk, Lundbeck og Genmab står for nogle af de største stigninger i C20-indeks takket være investorernes tro på, at medicinalsektoren ikke bliver så hårdt ramt af fina

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et mildest talt skuffende 2008 med voldsomt faldende aktiekurser, er de danske medicinalselskaber for alvor ved at finde formen igen.

Alene siden årsskiftet er biotekselskabet Genmabs aktie steget med over 20 procent, mens landets to medicinalvirksomheder Novo Nordisk og Lundbecks aktiekurs er steget med henholdsvis 14 og 15 procent.

Dermed er tre selskabers værdipapirer blandt årets hidtil største kursvindere i det danske C20-indeks, hvor flere aktier langsomt er ved at finde formen efter et horribelt 2008.

For Genmabs vedkommende kan en stor del af årets kursstigning i høj grad tilskrives opkøbsrygter, mens Lundbeck og Novo Nordisk er blandt investorernes favoritter, fordi de to selskaber ikke er blevet nær så hårdt ramt af finanskrisen som andre på aktiemarkedet.

»Selv om investorerne fortsat er nervøse over især det faldende boligmarked og den forværrede situation på arbejdsmarkedet, er især Novo Nordisk og Lundbeck langt mindre ramt af finanskrisen som andre virksomheder. Folk skærer typisk ned på luksus og andre goder, mens medicin for manges vedkommende er livsnødvendigt og noget man kun skærer fra i yderste nødstilfælde,« siger aktiestrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea.

Nervøse investorer
Senest har Danmarks største medicinalselskab Novo Nordisk understreget den pointe, da selskabets nyligt udsendte årsregnskab viste en markant fremgang både hvad angår omsætning og bundlinje. Her tjente Novo lidt over 9,6 mia. kr. efter skat.

Medicinal-analytiker Martin Parkhøi fra Danske Bank understreger, at fremgangen for Novo Nordisk og Lundbeck i høj grad understreger, at vi fortsat befinder os i en recession, hvor investorerne er nervøse for, om selskaberne herhjemme klarer sig gennem det økonomiske stormvejr.

»Investorerne er i øjeblikket nervøse for, hvordan selskaberne herhjemme har klaret fjerde kvartal og hvilke udmeldinger, de vil give for 2009. Men for Novo Nordisk og Lundbeck er der ikke grund til at være bekymret, for netop de to selskaber vil være stort set uberørte af den nuværende økonomiske krise, hvilket er medvirkende til den seneste tids kursstigning,« siger han.

For både Novo Nordisk og Lundbeck kan 2009 blive et meget afgørende år, da Novo Nordisk i år forventes af lancere sin nye diabetes-medicin Victoza, der skal lanceres i USA i midten af året, mens en lancering i Europa ventes i tredje kvartal.

For Lundbecks vedkommende er situationen en lidt anden, idet selskabet fortsat arbejder på at finde erstatninger for sin storsælgende medicin mod depression Lexapro/Cipralex, der taber sit patent i henholdsvis 2012 og 2014.

I første omgang forsøgte selskabet og dets nye chef Ulf Wiinberg sig med alzheimers-midlet Fluriza, som de købte for godt en halv milliard kroner. Det middel viste sig dog at være et flop, så Lundbeck er stadig på jagt efter en ny, potentiel salgssucces.