Max Bank ryster krak-rygter af sig

Den sydsjællandske bank, Max Bank, må fortsat nedskrive stort på deres udlån, men ikke så meget som sidste år. Samtidig har en oprydning i netop udlånene forbedret kernekapitalprocenten, så banken nu kan låne penge af staten.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Trods nedskrivninger i første halvår 2009 på mere end 30 millioner kroner og samlede nedskrivninger i 2008 på 192,5 millioner kroner, ser det ud til, at Max Bank med hovedsæde i Næstved overlever finanskrisen.

Det er meldingen fra såvel bankens øverste chef som bankekspert, efter den sydsjællandske bank i går offentliggjorde halvårsregnskab - dog på et bemærkelsesværdigt sent tidspunkt på dagen – klokken kvart i syv om aftenen.

Men det skal man ifølge direktøren ikke lægge noget i, for sådan har det altid været i Max Bank – bestyrelsesmøderne ligger om eftermiddagen og kan trække ud, når tunge sager, som regnskabsaflæggelser er, er på dagsordenen.

Selve resultatet ender i et minus på 4,9 millioner kroner efter skat. Udover egne nedskrivninger på 30,2 millioner kroner må banken i det sydsjællandske hoste op med 21,3 millioner kroner i betaling til Bankpakke I – 12,5 millioner i garantiprovision og 8,8 millioner kroner til dækning af allerede registrerede tab i Det Private Beredskab.

Og denne regning til fællesskabet for de vilde fester i blandt andet Roskilde Bank og EBH Bank overrasker i omfang:

»Når en relativ lille bank skal betale omkring 21 millioner kroner – prøv at trække dem fra resultatet, og du ender med et plus på et tocifret millionbeløb – så må vi erkende, at Bankpakke I er en dyr fornøjelse for bankerne,« siger bankekspert, Bjarne Jensen, fra Bjarne Jensen Consult.

Max Bank synes selv, at regningen er stor, men det skal betragtes lidt på samme måde som med skatten – udgiften er et nødvendigt onde. For pakken var ifølge bankens administrerende direktør, Henrik Lund, nødvendig. Men han er irriteret over, at udgiften hertil er lig med røde tal på bundlinjen:

»Jamen, det ærgrer mig da, at det ikke har været muligt at skabe balance alt i alt,« siger Henrik Lund.

Nedskrivninger på retur

Når det er sagt, er den øverste chef tilfreds med udviklingen i banken. Især forbedringen af den primære drift på 13,5 procent til 26,7 millioner kroner får mundvigene til at bevæge sig opad:

»Og vi har forventninger om, at det fortsætter i andet halvår i år,« siger Henrik Lund.

At nedskrivningerne tager af i styrke glæder også direktøren:

»Vi må erkende, at 2008 var et voldsomt år. Derfor ændrede vi strategi, så vi i stedet for at satse på vækst fokuserede på at konsolidere os. Det har vi arbejdet benhårdt på, og det er gået efter forventningerne, og det er lykkes os at forbedre solvensen og kernekapitalprocenten,« siger Henrik Lund.

Netop kernekapitalprocenten er essentiel for at låne penge fra staten gennem Bankpakke II. Adgangskravet hedder seks procent, og det er netop, hvad Max Banks kernekapitalprocent ender på.

Ikke længere tvivl om levedygtighed

Derfor forudser Henrik Lund med, at lånet fra staten er en formalitet, når en ekstraordinær generalforsamling på mandag er overstået.

Og når lånet på 200 millioner kroner fra staten er inde på bankbogen, regner bankdirektøren med, at enhver tvivl om bankens overlevelse forsvinder:

»Jeg håber på, at der så ikke længere er nogen, som stiller spørgsmålstegn ved, om vi overlever,« siger Henrik Lund.

Regnskabet har i hvert fald overbevist bankekspert Bjarne Jensen om, at Max Bank har en fremtid:

»Vi har her en bank, som tidligere var lidt for modige, men som har taget tingene alvorligt og erkendt alvoren i deres situation. Og efter min bedste overbevisning, ser projektet ud til at lykkes,» siger Bjarne Jensen.

Han roser banken for at have reduceret det samlede udlån fra 4,2 milliarder kroner ved årsskiftet med 228 millioner kroner, for det er her, bankernes risiko ligger.

Så regnskabet er ifølge Bjarne Jensen godkendt. Eller sagt med bankekspertens egne ord:

»Det er set værre.« Man er vel oprindeligt fra Jylland.