Massiv dollarstyrkelse på uventet Fed-melding

Den amerikanske dollar er styrket markant over for såvel euro som yen på de internationale valutamarkeder torsdag morgen.

Foto: © Kevin Lamarque / Reuters.
Læs mere
Fold sammen

Baggrunden skal findes i en overraskende hård linje fra den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, i rentemeddelelsen onsdag, hvor centralbanken som ventet forhøjede Fed Funds-renten med 0,25 pct.point til 0,50-0,75 pct.

Men ud over at levere den ventede forhøjelse, sendte banken et signal om yderligere stramninger i en takt, der ikke var forudset.

Renteudvalget, Federal Open Market Committee (FOMC), viste en overraskende aggressiv indstilling gennem at projektere tre rentestigninger i 2017 mod de hidtidige to.

Samtidig understregede centralbankchef Janet Yellen på det efterfølgende pressemøde, at der i den vurdering ikke er taget hensyn til mulige finanspolitiske lempelser og stimulanspakker fra den kommende præsident, Donald Trump.

- Der var nogle forventninger om, at Yellen ville advare mod de seneste febrilske markedsbevægelser og være mindre strammeragtig i tonen, men det var der ikke noget af i meddelelserne, og det var nok den største overraskelse. Markederne tog det som et grønt lys til at fortsætte med at købe dollar og sælge statsobligationer, vurderer valuta-chefstrateg Kengo Suzuki fra Mizuho Securities Co. i Tokyo ifølge Bloomberg News.

Euro ligger torsdag morgen i 1,0510 dollar mod 1,0655 dollar onsdag eftermiddag, og dollar koster samtidig 117,35 yen mod 114,95 yen onsdag eftermiddag.

Dermed går der 123,35 yen på en euro torsdag morgen mod 121,35 yen onsdag eftermiddag.

Investorerne ser nu på eventuelle reaktioner i de mindre markeder, idet de højere amerikanske renter kan sætte gang i en kapitalflugt fra de mere perifere økonomier og også verdens andenstørste, Kina.

Der går 6,9315 offshore yuan på en dollar torsdag morgen mod 6,9005 yuan onsdag. Onshore yuan skrider samtidig til 6,9345 yuan per dollar fra 6,9050 yuan onsdag.

/ritzau/FINANS